niedziela, 6 listopada 2016

Biszkopt kokosowo - kasztanowy z delikatnym musem bez cukru

Wczoraj nie miałam za bardzo pomysłu na ciasto, więc stwierdziłam, że wrócę do sprawdzonego biszkoptu kokosowego i wymyślę jakiś krem, bo ciasto na niedzielę do kawy zawsze jest na wagę złota ;)
Jednak po otwarciu szafki z mąkami przypomniałam sobie o mące kasztanowej, z którą powstały niedawno ciasteczka i połączyłam ją w przepisie z mąką kokosową. Stąd też kolejny pomysł na bezglutenowy spód do ciasta o ciekawym, słodkim smaku z dbałością o to, by było oryginalne, zdrowe i pasowało idealnie do jesiennej kawy - od serca :)
Na pewno to nie koniec eksperymentów kasztanowych, bo mąka mnie urzekła, tak jak same kasztany rok temu :)

Biszkopt kokosowo - kasztanowy z delikatnym musem bez cukru


Spód:
4 jajka
2 białka
4 łyżki ksylitolu 
30 g mąki kokosowej
20 g mąki kasztanowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przełożyć wszystkie białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąki z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.

Mus jogurtowo - twarożkowy:
200 g jogurtu naturalnego kremowego
150 g serka kremowego (u mnie Bieluch)
1/4 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
3 łyżki erytrolu
0,5 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii
2 listki żelatyny
dodatkowo: konfitura bez cukru (u mnie z dzikiej róży), mrożone maliny 

Serek kremowy utrzeć z erytrolem i stewią aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać mleko skondensowane i ubić tak, by uzyskać konsystencję lekkiej pianki. Dodawać po łyżce jogurt. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić. Dodać do przygotowanej masy. Odczekać chwilę, aż do lekkiego stężenia musu. 
Biszkopt posmarować cienką warstwą konfitury, wyłożyć tężejący mus i wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem udekorować malinami.


Zapraszam Was do skorzystania z rabatu na produkty #Ambition :)
Wpis zgłaszam do akcji Ambition z dbałością
Ambition z dbałością

17 komentarzy :

  1. Zdjęcia są naprawdę zachęcające. Na pewno zrobię.:)
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/06/kasza-jaglana-z-mango-jarmuzem-i-tofu-w-sosie-orzechowym/

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi na pewno smakować wyśmienicie, ale mnie urzekły same zdjęcia - prosty kadr, ale taki zarazem delikatny i subtelny :) Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak obłoczek :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mega zdjęcia :)
    Ciasto wygląda zachęcająco i co najważniejsze zdrowe ! :)
    Pozdrawiam Kuchnia Paulettes :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie, choć przez zawartość żelatyny to ciasto nie dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne połączenie mąk :) Obie to nasze ulubione :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na krem! Zjadłabym chętnie takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie tym przepisem mnie urzekłaś. Rewelacyjna kompozycja a te malin - wprost doskonale się komponuję ze słodyczą.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała zdrowsza wersja biszkoptu!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ślinka mi cieknie na sam widok! Mogę prosić kawałeczek? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. WoW od samego czytania czuje się ,że jest genialny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jud u Ciebie niezmiennie smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka