poniedziałek, 12 grudnia 2016

Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru)

Grudzień jest dobrym miesiącem nie tylko do pieczenia korzennych ciast i pachnących pierniczków, ale też czas, kiedy pomarańcze i inne cytrusy są najsmaczniejsze. Ostatnio zrobiłam ciasto z wykorzystaniem skórki z cytryny i pomarańczy, które nadały nie tylko aromatu, ale też świątecznego smaku. Całość dopełniłam słodką suszoną morwą białą ;)

Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru)


3/4 szklanki mąki jaglanej
3/4 szklanki mąki gryczanej 
2 jajka 
2 dojrzałe banany 
skórka otarta z jednej cytryny
skórka otarta z jednej pomarańczy
2 łyżki miodu
3 łyżki ksylitolu
3 łyżki oleju kokosowego 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli 
1 łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego
1/4 szklanki suszonej morwy białej


Rozgnieść banany widelcem. Następnie dodać je do pojemnika z olejem kokosowym, jajkami, syropem, ksylitolem i zmiksować. W osobnej misce połączyć suche składniki wraz z orzechami. Dobrze wymieszać. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia wylać ciasto. 
Piec około 35-40 minut w 180 stopniach.


Przepis bierze udział w akcji Z moim kuchennym pomocnikiem

zBLOGowani.pl

4 komentarze :

  1. Uwielbiam cytrusowe ciasta, wiec przepis na pewno wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wgląda i pewnie świetnie smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczególnie fajny dodatek suszonej morwy :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka