niedziela, 18 grudnia 2016

Biszkopt jaglany dwukolorowy (z karobem, bez cukru i glutenu)

Najczęściej piekę biszkopty orkiszowe z mąki pełnoziarnistej, ale tym razem chciałam wypróbować coś innego i upiekłam wersję jaglaną w nowej foremce (chcąc sprawdzić, jak wyjdzie ;)). 2/3 ciasta są jasne, a do części dodałam karob i przyprawę korzenną, więc kotek wyszedł łaciaty ;) Ciasto najlepiej wyszłoby w tortownicy, u mnie powstał w formie kotka i 5 muffinek.

Biszkopt jaglany dwukolorowy


3 jaja
3 łyżki ksylitolu
3 łyżki mąki jaglanej
2 łyżki maki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki karobu
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżce ksylitol, nadal ubijając. Do masy białkowej dodać żółtka nadal ubijając.
Mąki przesiać przez sitko i partiami dodawać do masy mieszając delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. 2/3 ciasta przelać do foremki, do reszty wmieszać karob i przyprawę korzenną, wylać do foremki.
Ciasto piec w temperaturze 160 stopniach do suchego patyczka (około 30-35 minut).
Ciepłe ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić z wysokości 30 cm na blat kuchenny razem z tortownicą.
Ciasto odstawić do ostudzenia.



Przepis bierze udział w akcji Z moim kuchennym pomocnikiem
zBLOGowani.pl

12 komentarzy :

  1. Urocza foremka - takie ciasto spodobałoby się wnuczce mojej cioci, która ma hopla na punkcie kotów :) Gdzie ją zakupiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale, a do tego podoba mi się jego skład - robiłam kiedyś biszkopt na mące jaglanej i wyszedł bardzo udany ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie! A jaki prosty skład - super! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super ten kotek, moje dziecko na pewno byłoby zachwycone kształtem ciasta, a mama jest zachwycona jego składem:)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka