niedziela, 11 grudnia 2016

Biszkopt orkiszowy z budyniem i jabłkami

Ciasta na bazie biszkoptu robię dość często, bo są lubiane i zazwyczaj chętnie i szybko znikają ;) W ramach odskoczni od piernikowych smaków i aromatów zapraszam na ciasto z jabłkami i budyniem na orkiszowym, pełnoziarnistym biszkopcie :)

Biszkopt orkiszowy z budyniem i jabłkami


Biszkopt:
3 duże jajka
1/3 szklanki ksylitolu
3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/5 szklanki gorącej wody
szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać ksylitol i ubijać jeszcze przez kilka minut do uzyskania puszystej masy. Żółtka roztrzepać z gorącą wodą i wlać do białek, nadal miksując na wysokich obrotach. Na końcu delikatnie wmieszać przesiane mąki za pomocą łyżki. Piec około 30 minut w 180 stopniach.

Wierzch:
1 budyń śmietankowy
500 ml mleka
1/2 laski wanilii
3 łyżki ksylitolu
2 duże, czerwone jabłka
1 galaretka pomarańczowa
250 ml wody

Mleko zagotować z ziarenkami wanilii (z 500 ml odjąć około 1/3 szklanki i wymieszać proszek budyniowy z ksylitolem w zimnym mleku). Dodać budyń i mieszać do zgęstnienia. Odstawić na kilka minut do przestudzenia. Jeszcze ciepły budyń wylać na przestudzony biszkopt. 
Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, odstawić do przestudzenia. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z galaretką i wylać na warstwę budyniową. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.


Przepis bierze udział w akcji Z moim kuchennym pomocnikiem
zBLOGowani.pl

8 komentarzy :

  1. Cudo!Ta warstwa jabłkowa kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak z bajki :) A ciasta biszkoptowe to jedne z moich ulubionych, takie puszyste, lekki i przyjemne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To przepięknie wygląda!!! I nawet fajny skład :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No! I krem budyniowy nie musi byc z maslem czy margaryna! Troche jak szarlotka po krolewsku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie jesienne, idealnie pasuje do pogody za oknem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem czemu, ale z reguły ciasta, które wyglądają jak te, mi smakują :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka