wtorek, 20 grudnia 2016

Chleb żytni razowy

Dzisiaj przepis na chleb, który piekę zdecydowanie najczęściej, czyli czysto żytni z dodatkiem ziaren. Wychodzi zawsze - potrzebuje jedynie aktywnego zakwasu i ciepłego miejsca do wyrastania, ale w sezonie zimowym nie ma z tym problemu - są kaloryfery ;)

Chleb żytni razowy


375 g aktywnego żytniego zakwasu
450 g mąki żytniej razowej
300 g ciepłej wody
2/3 łyżki soli
1 łyżka oliwy
2 łyżki pestek dyni
3-4 łyżki nasion słonecznika

Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę, pestki dyni i nasiona słonecznika. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę.


4 komentarze :

  1. Nie ma nic lepszego niz domowe pieczywo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam chleb zytni razowy <3 Mi taki domowy nigdy nie wyszedl :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz próbować! :) To nie jest takie trudne, chociaż też mi się kiedyś takie wydawało ;)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka