piątek, 9 grudnia 2016

Ciasto batatowo - kokosowe

Już dawno chciałam upiec jakieś ciasto z batatów, bo bardzo je lubię jako dodatek do obiadu, a z wcześniejszych doświadczeń wiem, że wykorzystanie warzyw do ciast jest świetnym pomysłem :)
Z pomocą przyszedł mikołajkowy prezent w postaci książki "Zdrowe gotowanie by Ann", w którym znalazłam fajny przepis i miałam akurat wszystkie składniki. Ciasto wyszło bardzo delikatne, słodkie i fajnie pasowało do kawy. Nie zawiera cukru i glutenu. Można też spróbować zrobić je w wersji wegańskiej. Jedyny minus jest taki, że szybko znika ;)


Ciasto batatowo - kokosowe



250 g-300g batatów
2 jajka (lub 2 łyżki nasion chia namoczone w gorącej wodzie – 1/3 szklanki)
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki syropu daktylowego
2 łyżki ksylitolu
4 łyżki mąki kokosowej
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
1/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych
1/3 szklanki wiórków kokosowych do posypania

Ziemniaki zetrzeć na tarce, włożyć do miski i dodać mąkę i przyprawy, a następnie jajka i resztę składników (można też ubić jajka z ksylitolem i syropem, dodać olej, bataty, sok cytrynowy i składniki suche). Wszystko wymieszać. Przełożyć do foremki i piec ok. 30 min w 180 stopniach. W połowie pieczenia posypać ciasto wiórkami kokosowymi.

Inspiracja: Anna Lewandowska "Zdrowe gotowanie by Ann" 


Przepis bierze udział w akcji Z moim kuchennym pomocnikiem
zBLOGowani.pl

9 komentarzy :

  1. Pyszne ciacho! Skusiłabym się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się zachęcająco, środek wyszedł udany :) Kokosowe smaki to jedne z moich ulubionych, więc chętnie skusiłabym się na kawałeczek :) Super pomysł na wykorzystanie batatów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wpadłabym na ciasto z batata! Super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Książki nie znam ale ciasto wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzadko w mojej kuchni goszczą bataty, ale bardzo je lubię i chętnie zjadłabym kawałek takiego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto rewelacja, już mi smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta struktura ciasta szczególnie bardzo nam odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka