poniedziałek, 5 grudnia 2016

Delikatny biszkopt z karobem i warstwą sernikową bez cukru

Dzisiaj mała odskocznia od piernikowych smaków i aromatów, czyli to, co powstało z ostatniego biszkoptu - delikatne ciasto z lekką warstwą sernikową. Fajne połączenie smaków, pasujące do rozgrzewającej kawy lub herbaty. Dodatkowo bardzo prosto i szybko można taki torcik przygotować :) 
Delikatny biszkopt z karobem i warstwą sernikową bez cukru


Biszkopt: z tego przepisu

Krem:
550 g kremowego serka twarogowego
2-3 łyżki ksylitolu
0,5 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii
1/4 szklanki mleka skondensowanego
4 listki żelatyny 
3 łyżki mleka

Serek z ksylitolem umieścić w misie miksera i ucierać przez kilka minut. Dodać stewię i mleko skondensowane, ucierać kolejne kilka minut, aby serek nabrał puszystości. Wcześniej namoczone listki żelatyny rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej, połączyć z kremem twarożkowym. 
Upieczony biszkopt przeciąć na dwa blaty. Jedną część umieścić w tortownicy i zapiąć brzeg. Wylać tężejącą masę. Drugą część pokruszyć i przykryć wierzch ciasta (nie zużywamy całego biszkoptu, a jedynie połowę - resztę można posmarować np. domową konfiturą ;)), odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc).


Przepis bierze udział w akcji Z moim kuchennym pomocnikiem
zBLOGowani.pl

8 komentarzy :

  1. Mmm, wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I warstwa biszkoptowa i serowa na pewno mega pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda obłędnie, jestem głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotkaaaa! Wygląda mega apetycznie, podkradam kawałeczek :)
    PS: Bardzo ciekawie tu u Ciebie, mam nadzieję, że będę zaglądać systematycznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka