piątek, 30 grudnia 2016

Drożdżowy zawijaniec z karobem i orzechami

Dziś kolejny przepis z serii świątecznych ciast. Zrobiłam zawijaniec na wzór takiego "czekoladowego", który u mnie w domu był pieczony z mieszanką kakao, orzechów i cukru. Pozmieniałam po swojemu, jest bez cukru i dzięki karobowi ciasto smakuje naprawdę czekoladowo ;) Ja upiekłam na święta jeden, ale z tego przepisu wyjdą dwa upieczone w tradycyjnych keksówkach lub trzy, jeśli macie nieco mniejsze foremki. Ciasto tradycyjnie orkiszowe pełnoziarniste z niewielkim dodatkiem jasnej mąki, by ładniej rosło :)

Drożdżowy zawijaniec z karobem i orzechami 

Ciasto:
450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150 g mąki orkiszowej jasnej
4 dag świeżych drożdży
50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym)
300 ml+3 łyżki mleka
50 g ksylitolu 
1 łyżeczka cukru brązowego (cukier jest pożywką dla drożdży)
2 jajka
łyżeczka soli

Drożdże zasypać łyżeczką cukru, wlać 3 łyżki mleka. Delikatnie przysypać mąką, wymieszać, odstawić na 15min. Dodać stopione masło, ksylitol, sól, wbić jajka. Wlać ciepłe mleko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 min w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 lub 3 części (w zależności od tego, ile chcemy upiec ciast i w jakich keksówkach).

Nadzienie:
2 łyżki karobu
4 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
6 łyżek erytrolu
3 łyżki ksylitolu
6 łyżek zmielonych w blenderze orzechów włoskich
olej kokosowy

Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego umieścić w miseczce i dokładnie zmieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt taki, by był dopasowany do keksówki i rozsmarować nadzienie na cieście. Ułożyć kilka kawałków oleju kokosowego na wierzchu sypkiej mieszanki i zwinąć ciasto. Umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Przed pieczeniem nakłuć widelcem i posmarować mlekiem wierzch ciasta. Piec około 45 minut w 180 stopniach.


Przepis bierze udział w akcji Z moim kuchennym pomocnikiem
zBLOGowani.pl

22 komentarze :

  1. Bardzo ciekawie się prezentuje. Idealny na Sylwestra. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas na Święta zawsze pojawia się drożdzowy makowiec, zawijany na wzór rolady. Nie pamiętam Świąt bez tego makowca i nie wyobrażam sobie by mogło go zabraknąć - to nic, ze nie przepadam za makiem. Mimo tego zawsze w Wigilię zjadam kawałek - makowiec musi każdy z wyjątkiem mnie go uwielbia ;) To nasza tradycja :) (ogólnie makowiec pojawia sie kilka razy w roku ale na Święta to "must have")
    Twój zawijaniec wygląda tak przypysznie, że w tej chwili zjadłabym chociaż kawałek (nie pogardziłabym, gdybym dostała więcej). Swoim wyglądem zachęca do upieczenia :) Kiedyś robiłam coś podobnego - takie bułeczki ślimaczki ale jako nadzienia użyłam mleka, tradycyjnego kakao i cukru. Twoja propozycja z dodatkiem orzechów bardziej mi się podoba ;) Z chęcią upiekę go za jakiś czas - przecież nie musi być tylko na Święta ;)

    Korzystając z okazji chciałabym życzyć Tobie dużo szczęścia, cudownych chwil i sukcesów w nadchodzacym Nowym Roku a takze udanej zabawy sylwestrowej :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też makowiec być musi :) Co prawda mieliśmy przerwę, bo byliśmy zniechęceni "modą" na masy makowe z puszki, które nam zupełnie nie odpowiadają, ale teraz powrót. Ja bardzo lubię i masz rację, to jest taki świąteczny "must have". Ja robiłam ten z karobem już kilka razy, ale nie zapisałam sobie składników i dopiero teraz przy okazji świątecznego pieczenia postanowiłam, że warto go pokazać na blogu :) Ślimaczki to też niezły pomysł.

      Bardzo dziękuję za życzenia! Szczęśliwego nowego roku :)

      Usuń
    2. Moja mama zawsze sama robi masę makową z suchego maku. Raz, czy dwa razy w życiu zrobiła makowca z masą makową z puszki i była niezadowolona (masa była jakaś wodnista mimo iż w składzie było najwięcej maku ze wszystkich puszek). A przecież zrobić taką masę to nic trudnego - w moim domu to tylko mak, cukier a na końcu białka (za bakaliami nie przepadamy). Święta bez maku to ne to samo, nawet jeśli jedna osoba jego nie lubi (mam uraz od IV klasy szkoły podstawowej:P) :) Sernika jeszcze mogłoby zabraknąć ale nie makowca i nie piernika :D
      Moja mama nigdy nie piekła i nie piecze makowców z podanych proporcji - ja również. Jak to mówi mama "daję na pałę". Czasem ciężko jest odmierzyć proporcje, składniki - mąką mące nie równa, zależy też od jej wilgotności, tego w jakich warunkach była przechowywana ale cieszę się, ze Ci się do udało :)

      Dziękuję za życzenia :) Pozdrawiam i przesyłam buziaczki :*

      Usuń
  3. Smakowity! Muszę przyznać, że jeszcze nie próbowałam karobu, ups;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój problem z pełnoziarnistymi drożdżowymi wypiekami jest taki, że wychodzą zazwyczaj twardawe lub suche - chyba że dam musu marchewkowego lub dyniowego do ciasta, lub pół na pół mąki jasnej i ciemnej. A taka strucla jest na pewno przepyszna - zwłaszcza z orzechami włoskimi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety czasem pełne ziarno płata figle, więc teraz, żeby nie było niemiłej niespodzianki na święta, dodałam trochę jasnej mąki i wyszło ok :) Przyznaję, że niektórzy się nabierają i myślą, że czekoladowe :D

      Usuń
  5. Och makowce, pyszne . U mnie oczywiście tez był. A korab znam bardzo dobry

    OdpowiedzUsuń
  6. Z karobem - i już skradło moje serce! Cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zjadłabym wiele kawałków z pewnością:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dwa razy wracałam do składników, bo aż nie wierzyłam, że nie ma tak maku :D Wspaniały <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma, chociaż makowiec jeszcze się na blogu pojawi ;)

      Usuń
    2. Zapewne z masą domowej roboty, więc czekam na przepis :)

      Usuń
  9. W moim domu nie robi się takich makowców, ale kiedyś robiła je moja babcia i były bardzo smaczne :)
    Może za rok zrobię i ja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pięknie zawinięty na pewno mega pyszny :D Uwielbiamy makowce ale u nas zawsze musi być kruszonka do niego :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale bym jadła :O Musiał być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka