piątek, 16 grudnia 2016

Kokosowe ciasto z burakami i karobem

Do ciasta z buraków już długo się zabierałam i w końcu się udało :D Co prawda zmieniłam przepis, bo nie powstało brownie (jak w oryginale), ale równie dobre ciasto. Trochę się obawiałam efektów po wyjęciu z piekarnika, bo nie rośnie zbyt dużo, ale struktura jest idealna - delikatna dzięki mące kokosowej. Dodatkowo w cieście wylądowały posiekane orzechy, więc jest i element chrupkości ;) 

Kokosowe ciasto z burakami i karobem


4 małe ugotowane buraki
3 jaja
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
szczypta soli morskiej
2 łyżeczki karobu
4 łyżki ksylitolu
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść posiekanych orzechów włoskich
ksylitol w pudrze do posypania

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o bokach 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Buraki umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na gładką masę. Jajka przełożyć do misy i ubić na puszystą pianę z dodatkiem ksylitolu i soli. Dodać buraki, zmiksować. 
Mąkę koksową wymieszać z proszkiem do pieczenia, orzechami, karobem, przyprawą korzenną. Dodać do masy z burakami.
Całość dobrze wymieszać i przelać ciasto do przygotowanej formy. Wygładzić wierzch. Piec przez 35-40 minut. Przed krojeniem pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Przepis bierze udział w akcji Z moim kuchennym pomocnikiem
zBLOGowani.pl

11 komentarzy :

  1. Bardzo lubię dodatek buraka w wypiekach, w sumie to ostatnio dużo buraków jem, takie zmiany w życiu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś nie mogę się przełamać do ciasta z burakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Podpędziłaś trochę na blogu i bardzo się cieszę - cały czas ciekawe przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale musi smakować pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam nigdy ciasta z burakami, ale mam w planach wypróbować :) Twój przepis będzie mi bardzo pomocny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja właśnie też nie czuję świąteczne atmosfery i staram się sobie puszczać świąteczną muzykę, żeby choć troszkę poczuć :D
    Ale ciasto bajeranckie, jeszcze nie próbowałam buraków w takiej wersji. A fanką buraków jestem przeogromną, więc czuję, że by mi posmakowała :>

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne ciacho. Wcale nie musi być wyrosniete aby było dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ciasto, zrobiłam bez przekonania, tylko dlatego, że z morza przepisów akurat na to miałam komplet składników ;) No, oprócz ksylitolu, ale dałam za to pół banana. Wyszło pyszne! Wilgotne, niewysokie, ale puszyste. Synek się zajada, a i starym posmakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się udało i smakowało :) Miło mi czytać takie komentarze! :)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka