sobota, 3 grudnia 2016

Orkiszowy biszkopt pełnoziarnisty z karobem (bez cukru)

Pieczenie biszkoptów "nietypowych" mam już chyba dość dobrze opanowane i nie ma opcji, że "nie wyjdzie", albo "nie da się". Wcale nie trzeba używać białej mąki pszennej, żeby móc zrobić smaczne ciasto lub tort. Chciałam uzyskać tym razem wyższy, puszysty biszkopt, więc zamiast samej mąki pełnoziarnistej dodałam też trochę białej orkiszowej, przez co ciasto zyskało na lekkości. Możecie podzielić go na dwie lub trzy części i przełożyć jakimś pysznym (i bezcukrowym ;)) kremem, albo posmarować domową konfiturą :)

Orkiszowy biszkopt pełnoziarnisty z karobem


5 jajek
1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka karobu
1/2 szklanki ksylitolu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z karobem przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami ksylitol, ubijać przez kilka minut. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. 
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.


11 komentarzy :

  1. Super jako baza do pysznych tortów czy innych ciast z kremem :) Wygląda bardzo obiecująco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i do widzę maliny domowe zamknięte w słoiku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na podwieczorek i śniadanie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wystarczy trochę wprawy i już żaden biszkopt nie stanowi problemu :D Dla nas bezglutenowe to już bułka z masłem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie widzę na liście składników karobu, ale jestem pewna, że fajnie wpłynął na smak :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, że zauważyłaś :) Już poprawione ;)

      Usuń
  6. Wspaniały biszkopt! Może być bazą wielu wspaniałych ciast! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Biszkopt wygląda na puchaty :) To taki przepis baza, każdy powinien mieć w swoim kajeciku przepis na taki biszkopt :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka