niedziela, 4 grudnia 2016

Piernikowe ciasteczka owsiane bez cukru

Pewnie powinnam się zabierać już za pieczenie normalnych pierników, ale cóż, próbuję innych kombinacji ;) Te ciasteczka wyszły bardzo kruche, aromatyczne i ciekawe w smaku, bo z dodatkiem wiórków kokosowych. Jeśli chcecie upiec coś na szybko w grudniowym klimacie to polecam :) Najlepsze są oczywiście zaraz po upieczeniu, ale jeśli będziecie je przechowywać w pojemniku to będą równie dobre.

Piernikowe ciasteczka owsiane bez cukru


100g płatków owsianych pełnoziarnistych
100g wiórków kokosowych
50 ml rozpuszczonego masła i oleju kokosowego (pół na pół)
1 małe jajko
2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru
4 łyżki ksylitolu/erytrolu
70g mąki jaglanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)
1 łyżka miodu

Płatki połączyć z mąką, wiórkami, przyprawą, proszkiem, ksylitolem i budyniem.
Dodać pozostałe składniki, dokładnie wszystko wymieszać i zagnieść. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformować kulę i spłaszczyć. Układać ciasteczka na formie wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15 minut w 180 stopniach.



10 komentarzy :

  1. I ja muszę w tym roku za pierniczki się zabrać! Te są kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale sliczne i fajnie ze troche inne niz tradycyjne Bardzo mi sie podoba ten pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo jakie ciekawe ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te ciasteczka i ten klimacik... Święta :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na świąteczne zdrowe łakocie :) Mam nadzieję, że uda mi się upichcić w tym roku pierniczki!

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności :)
    Ostatnio sypię przyprawe piernikową gdzie sie da - do owsianek, koktajli, placuszków, kawy ... :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne wykorzystanie takiego budyniu do ciastek :D

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka