poniedziałek, 19 grudnia 2016

Razowe ciasteczka orkiszowe z cynamonem i kardamonem (bez cukru)

Święta coraz bliżej, więc przedstawiam kolejną propozycję ciasteczek z przyprawami korzennymi. Tym razem cynamon i kardamon. Wykorzystałam niedawno upolowane stemple do ciastek i powstały dwie blachy ciasteczek :) Tym razem orkiszowe razowe, słodzone ksylitolem i erytrolem.

Razowe ciasteczka orkiszowe z cynamonem i kardamonem


50 g masła, w temperaturze pokojowej
50 g oleju kokosowego
70 g erytrolu
40 g ksylitolu
250 g mąki orkiszowej razowej 
1 duże jajko
1/2 łyżeczki kardamonu 
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mleka

W misie miksera utrzeć masło z ksylitolem i erytrolem na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z przyprawami, dodać mleko i zmiksować (jeśli ciasto będzie zbyt suche, można dodać dodatkową łyżkę mleka).
Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Blachę do ciasteczek wysmarować masłem, oprószyć mąką. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować kulki. Układać je na blaszce, w niedużych odstępach od siebie, przyciskać stempelkami (stempelki każdorazowo warto oprószać w mące, by nie przyklejały się do ciasta).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut lub do zbrązowienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce. 



Przepis bierze udział w akcji Z moim kuchennym pomocnikiem
zBLOGowani.pl

7 komentarzy :

  1. Cynamonowe smaki <3 Coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczne te ciastka - i na dodatek na pewno przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny wypiek - wyglądają świątecznie :) Śliczne Ci wyszły i śliczne masz foremki do ciasteczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. cynamon i kardamon- muszą być pyszne bo obie przyprawy bardzo lubię:)poza tym mąka orkiszowa- zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka