sobota, 26 marca 2016

Wegańska babka z karobem na oliwie

Zakończyłam już (albo dopiero) swój maraton pieczenia (chociaż jeszcze czeka jeden bochenek chleba na upieczenie :D). Dzisiaj powstały jeszcze dwa drożdżowe baranki, ale w tym wpisie babka z karobem, która wyszła niespodziewanie bardzo ciemna (przypomina kolorem Oreo). Polecam wypróbować, bo jest bardzo szybka w wykonaniu, do tego wegańska i nie sprawia problemów podczas wyjmowania z formy. 
A że czas już typowo świąteczny to chciałabym (razem z moim futrzatym towarzyszem oczywiście ;)) życzyć wszystkim Wesołych Świąt :)

Wegańska babka z karobem na oliwie


1,5 szkl. mąki orkiszowej razowej
1/2 szkl. cukru zwykłego/trzcinowego/ksylitolu
szczypta soli morskiej
3 łyżki karobu
1 łyżeczka sody
1/3 szkl oliwy z oliwek
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 szkl. wody
skórka otarta z 1 cytryny

Cytrynę dokładnie wyszorować, następnie zetrzeć z niej skórkę. Suche składniki wsypać do jednej miski. W drugiej misce wymieszać składniki mokre i zmieszać wszystkie tylko do ich połączenia (najlepiej mikserem). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą. Ciasto piec około 25-30 minut w 180°C lub do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić ze względu na kształt formy. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewą kakaową/karobową.



wtorek, 22 marca 2016

Ciasteczka owsiane z kokosem i daktylami (wegańskie)

Czasami wpadam w fazę pieczenia ciasteczek i w krótkim czasie tworzę różne wersje. Przed świętami już pewnie sobie odpuszczę, ale później jeszcze pomyślę nad modyfikacjami, może coś ciekawego znowu z tego wyniknie ;) W tym wpisie przedstawiam kokosowe ciasteczka owsiane, które dodatkową słodycz zawdzięczają kawałkom daktyli. Do kawy i herbaty idealne, a w dodatku łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Ciasteczka owsiane z kokosem i daktylami (wegańskie)


100 g oliwy z oliwek
1-2 łyżki syropu klonowego
75 g zmielonych płatków owsianych
25 g mąki z amarantusa
3 łyżki wiórków kokosowych
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g płatków owsianych pełnoziarnistych
3 łyżki ksylitolu
1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze (można pominąć, daktyle i tak dodają sporo słodyczy)
8-10 daktyli drobno pokrojonych
50 ml wody

Oliwę z oliwek wymieszać z wodą i syropem klonowym. Wiórki kokosowe, płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i daktyle wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić ciasto na około 5 minut. Po tym czasie formować niewielkie kulki i spłaszczać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy (ciasteczka trochę rosną). Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.


sobota, 19 marca 2016

Łaciata babka z karobem (wegańska)

Ostatnio u mnie dość sporo prób z wegańskimi wypiekami, chociaż przeplatam je tymi bardziej tradycyjnymi :)
Ta babka przypomina mi bardzo taką, którą dawniej piekła mama, ale w normalnej wersji, z kakao i oczywiście jajkami. Do tego nowego przepisu podeszłam na początku sceptycznie. Ciasto na wodzie? Bez jajek, masła? Do czasu rozkrojenia byłam pewna, że będzie chociaż minimalny zakalec :D Piekłam ciasto 20 minut dłużej niż w przepisie, ale to kwestia mojego piekarnika - nie mam termoobiegu, a do tego niedawno drzwiczki przestały być szczelne, przez co muszę piec dłużej. Wracając do przekroju - wszystko się udało, zakalca brak, a ciasto jest bardzo dobre i może konkurować z tradycyjnymi wypiekami. Drodzy weganie (i nie tylko ;)) - polecam! :)

Łaciata babka z karobem (wegańska)



250 g mąki (u mnie 160 g orkiszowej razowej i 90 g jaglanej)
100 g cukru brązowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka karobu
miąższ z 1/4 laski wanilii
250 ml wody
50 ml oliwy z oliwek
4 łyżki octu jabłkowego

Wymieszać suche składniki (bez karobu!), dodać mokre, ubić mikserem. Połowę masy wylać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy (lub do formy z powłoką nieprzywierającą), do drugiej połowy dodać karob i zmiksować. Ciemne ciasto wylać na jasne ruchem po okręgu ;) Włożyć do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec ok. 35 minut (lub dłużej).

źródło przepisu

sobota, 12 marca 2016

Chrupiące ciasteczka jaglano-orzechowe

Dzisiaj przepis na błyskawiczne i pyszne ciasteczka (do tego wegańskie i bezglutenowe!), które długo zachowują świeżość i są chrupiące dzięki wykorzystaniu płatków jaglanych. O ile owsianych już trochę w swoim życiu upiekłam, to takie z wykorzystaniem płatków jaglanych wcześniej nie były przeze mnie wypróbowane. Trochę się obawiałam, że płatki zaczną się rozpadać już podczas mieszania składników, ale się tak nie stało :) Kasza jaglana występuje zresztą tutaj w trzech postaciach - płatków, mąki i poppingu.
Dodałam do ciasteczek też zmielone orzechy włoskie i olej kokosowy, przez co nabrały smaku i aromatu, a dodatkowo stały się super-ciasteczkami, bo zawierają w sobie zdrowe superfoods ;)

Chrupiące ciasteczka jaglano-orzechowe


65 g oleju kokosowego
80 ml mleka zwykłego lub roślinnego w wersji wegańskiej
3-4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
150 g płatków jaglanych
100 g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka domowego masła orzechowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki ekspandowanej kaszy jaglanej

Olej kokosowy (najlepiej w postaci płynnej) wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia, sól i ekspandowaną kaszę jaglaną wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić ciasto na około 5 minut. Po tym czasie formować niewielkie kulki i spłaszczać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy (ciasteczka trochę rosną). Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.


Wpis dodaję do akcji Superfood w Twojej kuchni


Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl

środa, 9 marca 2016

Orkiszowe, pełnoziarniste ciasto drożdżowe z kruszonką

Dość dawno temu upiekłam chałkę, bo chciałam spróbować takiej prawdziwej, domowej. Ciasto wyszło bardzo dobre, puszyste i szybko rosło, więc pomyślałam, że może się sprawdzić też w przypadku ciasta z owocami albo konfiturą. Po wielu modyfikacjach w końcu zrobiłam kiedyś w pełni razową wersję i ciasto wychodzi naprawdę bardzo dobre :) Od tego czasu upiekłam już takich ciast dość dużo i wychodzi zawsze :) Takiego nie kupicie nigdzie :D 
Jedynie proporcje na kruszonkę podaję w przybliżeniu, bo robię ją zwykle z głowy i dodaję różne składniki, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję, ale myślę, że nie będzie z tym większego problemu :)
Z przepisu wychodzą 3 klasyczne blachy ciasta lub dwie, jeśli wolicie ciasta drożdżowe na grubszym spodzie (ja wolę cieńsze, czasami piekę nawet takie ekstremalne, jak pizza :D).

Orkiszowe, pełnoziarniste ciasto drożdżowe z kruszonką


Ciasto:
600g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
4 dag świeżych drożdży
50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym)
300ml+3 łyżki mleka
50g+1 łyżeczka cukru brązowego (50 g można zastąpić ksylitolem, ale 1 łyżeczkę zostawić, bo cukier jest pożywką dla drożdży)
laska wanilii (można pominąć)
2 jajka
łyżeczka soli

Mąkę przesiać, dodać nasiona wanilii. Zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zasypać łyżeczką cukru, wlać 3 łyżki mleka. Delikatnie przysypać mąką, odstawić na 15min. Dodać stopione masło, cukier, sól, wbić jajka. Wlać ciepłe mleko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45min w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części.

Kruszonka:
1,5-2 szklanki płatków owsianych (zmielić w blenderze) lub gotowej mąki owsianej
4-5 łyżek mielonych orzechów włoskich
1 czubiata łyżeczka domowego masła orzechowego
3-4 łyżki ksylitolu (można dodać więcej lub mniej, najlepiej próbując kruszonki)
1/3 łyżeczki sproszkowanego ekstraktu ze stewii
20 g masła
20 g oleju kokosowego (tutaj można dać więcej - wszystko zależy od konsystencji)

Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać, zagnieść w celu uzyskania formy kruszonki.


Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Na cieście ułożyć owoce lub rozsmarować powidła lub konfiturę. Posypać przygotowaną kruszonką i odstawić na 5-10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Analogicznie postępować z pozostałymi porcjami ciasta.



Wpis dodaję do akcji Superfood w Twojej kuchni


Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl

sobota, 5 marca 2016

Kuleczki z tuńczykiem, marchewką i soczewicą z aromatycznym barszczem

Zawsze w domu gotujemy barszcz właśnie w ten sposób. Wiem, że ta zupa pewnie nie powinna być nazywana barszczem, bo ten prawdziwy powinno sie przygotowywać na domowym zakwasie i wtedy wychodzi najlepszy. Przyznaję, że nigdy takiego nie gotowałam, ale mam zamiar w przyszłości spróbować (skoro zakwas na chleb to nic wielkiego, to może ten barszczowy też się uda :D). Ten jest taki trochę ekspresowy i najlepiej ugotować go dzień wcześniej, bo wtedy nabiera smaku. Nie dodaję do niego już żadnego koncentratu, bo nie ma takiej potrzeby, kolor jest dla mnie wystarczający. Do niego przygotowałam małe kuleczki z tuńczykiem i soczewicą, trochę zbliżone do tych, które wcześniej pojawiły się już na blogu (są szybkie i smaczne ;)).


Kuleczki z tuńczykiem, marchewką i soczewicą z aromatycznym barszczem


Kuleczki z tuńczykiem:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 średniej wielkości marchewka
1 jajko
2 łyżki soczewicy czerwonej
2 łyżki płatków jaglanych
1 łyżka otrąb owsianych
szczypta soli
szczypta pieprzu
tymianek, oregano, rozmaryn

Barszcz:
8 średniej wielkości buraków
4 marchewki
4 korzenie pietruszki
2 cebule
4 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
Sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
Łyżeczka suszonego koperku
Łyżeczka oleju kokosowego
2,5 l wody
sól, pieprz

Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem. Przełożyć do miski i dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, soczewicę, płatki jaglane, otręby i przyprawy. Wbić jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kulki. Ugotować na parze, około 30-35 minut.

Warzywa na barszcz obrać, umyć i umieścić w garnku. Zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie dodać wyciśnięty z cytryny sok. Wywar doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać suszony koperek i olej kokosowy.

Ugotowane kuleczki podawać z gorącym barszczem i świeżym rozmarynem.


piątek, 4 marca 2016

Owsiane ciasteczka karobowo - jaglane z daktylami

Czy możliwe jest zrobienie czekoladowych ciasteczek, które w składzie nie mają ani grama czekolady (kakao też;))? Mieszając składniki i mając już wcześniejsze doświadczenia z karobem, mimo wszystko nie wiedziałam, że efekt końcowy będzie tak bardzo przypominał smak czekolady :) Myślę, że wszystko jest kwestią proporcji, bo zazwyczaj dodaję karob w mniejszej ilości, a tutaj jest go dość dużo, co przekłada się na smak i wygląd ciastek. Zmieniłam nieco przepis bazowy, bo zamiast amarantusa w domu miałam akurat ekspandowane proso, czyli nic innego jak kaszę jaglaną w formie lekkiego poppingu. Wykorzystałam też mąkę jaglaną, więc z ciasteczek amarantusowych wyszły... jaglane ;) Do tego całość jest wegańska i naprawdę słodka (ja dodałam trochę ksylitolu i kawałki daktyli, bo zależało mi na tym, żeby ciasteczka smakowały wszystkim ;))

Owsiane ciasteczka karobowo - jaglane z daktylami (bez cukru, wegańskie)


100 g oliwy z oliwek (takiej do smażenia, nie extra virgin)
ok. 2 łyżki syropu klonowego
75 g mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
25 g mąki jaglanej
2-3 łyżki ksylitolu
2 łyżki karobu w proszku
szczypta soli himalajskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g płatków owsianych pełnoziarnistych
3 łyżki ekspandowanej kaszy jaglanej (poppingu)
kilka sztuk posiekanych daktyli bez pestek
50 -75ml mleka roślinnego lub wody

Mąki, płatki, szczyptę soli, ksylitol, proszek do pieczenia, karob w proszku oraz kaszę jaglaną ekspandowaną umieścić w misce, dodać żurawinę, wymieszać. Oliwę z oliwek połączyć z syropem klonowym, przelać do suchych składników, zmiksować. Dolać mleko lub wodę, zmiksować, pozostawić na 3 minuty (ciasto ma się kleić, jeśli składniki się nie zlepiają dodać stopniowo jeszcze więcej płynu). Z całości ciasta odrywać porcję, ugnieść ją w dłoniach i formować grubsze ciasteczka (ok. 0,5 cm), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180°C. Ciastka włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 12-15 minut (aż będą pachnieć i się przyrumienią przy brzegach). Wyjąć, przestudzić.

inspiracja


wtorek, 1 marca 2016

Wegańskie muffinki z domową konfiturą

Nie wiem, dlaczego, ale dość często wykorzystuję ostatnio wegańskie przepisy. Pewnie dawniej powiedziałabym, że bez użycia jajek wypiek się zupełnie nie uda i nie będzie ani puszysty, ani smaczny. Nawet próbujący tych moich wegańskich eksperymantów domownicy czasami dziwią się, że w cieście wcale nie ma jajek ;) Chciałam upiec coś "pączkowego" i tak wpadłam na ten przepis, który okazał się świetny. Zrobiłam dwie wersje babeczek - z powidłami śliwkowymi (w wersji daktylowej) i dżemem malinowym. Powidła sprawdziły się lepiej, bo nie rozlewają się i przez to muffinki uzyskują ładniejszy kształt :)

Wegańskie muffinki z domową konfiturą


185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej) 
1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron
4 i ½ łyżki wody
dżem lub powidła do wypełnienia muffinek

300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia 
100 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C Przygotowujemy roztwór mąki ziemniaczanej z wodą, łączymy składniki, mieszamy Mleko, olej, ekstrakt waniliowy i roztwór mąki ziemniaczanej umieszczamy kolejno w misce, delikatnie mieszając Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy drobny cukier i mieszamy Przelewamy składniki mokre do suchych i łączymy je mieszając przy pomocy łyżki (nie miksujemy!) Przygotowane w zagłębieniach formy do muffinek małe papilotki wypełniamy ciastem w połowie, a nawet w 1/3 ich wysokości, najlepiej przy pomocy małej łyżeczki do herbaty Następnie na każde ciasto nakładamy porcję gęstego dżemu i przykrywamy go kolejną porcją ciasta dopełniając papilotki do końca ich wysokości Wkładamy formę z muffinkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut, Przekładamy pączko-muffinki do wystygnięcia

źródło przepisu


185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii 125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 4 i ½ łyżki wody dżem lub powidła do wypełnienia muffinek

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/magffinowe-paczki-bez-smazenia-weganskie/
185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii 125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 4 i ½ łyżki wody dżem lub powidła do wypełnienia muffinek

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/magffinowe-paczki-bez-smazenia-weganskie/

185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii 125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 4 i ½ łyżki wody dżem lub powidła do wypełnienia muffinek

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/magffinowe-paczki-bez-smazenia-weganskie/
185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii 125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 4 i ½ łyżki wody dżem lub powidła do wypełnienia muffinek

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/magffinowe-paczki-bez-smazenia-weganskie/
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka