poniedziałek, 31 października 2016

Kasztanowo - orkiszowe kruche ciasteczka bez cukru

Dzisiaj w ostatniej chwili kurier przyniósł moje foremki, a wśród uroczych maleństw (które wykorzystam w niedalekiej przyszłości ;)) znalazła się jedna halloweenowa. Przepis jeszcze ciepły i naprawdę warty wypróbowania. To moja pierwsza próba z mąką kasztanową. Kusiła mnie od dawna, a raczej od chwili, gdy poprzedniej jesieni upiekłam po raz pierwszy kasztany. W ciasteczkach mąka spisała się świetnie, są kruche, delikatne i mają niepowtarzalny smak. Z ciastem nieźle się pracuje, można śmiało wykrawać nawet małe ciasteczka :)
Strrrasznego Halloween! :)

Kasztanowo - orkiszowe kruche ciasteczka bez cukru


140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g mąki kasztanowej ekologicznej
85 g ksylitolu
1/4 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii
2 żółtka
35 g mąki ziemniaczanej
ok. 4 łyżki mleka
50 g masła
60 g oleju kokosowego

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto (najlepiej za pomocą miksera). Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wycinać dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12-15 minut w 180 stopniach, uważając, by ciasteczka się nie przypaliły.

środa, 19 października 2016

Ryż i kasza jaglana zapiekane z musem jabłkowym i cynamonem

Bardzo dawno nie jadłam takiego zapiekanego ryżu, który w połączeniu z domowym musem jabłkowym i cynamonem tworzy smaczny obiad na słodko (albo śniadanie ;)).
Tym razem ugotowałam ryż zmieszany z kaszą jaglaną z dodatkiem mleka, odrobiną stewii i przełożyłam domowymi jabłkami, całość posypałam cynamonem i zapiekłam w piekarniku.

Ryż i kasza jaglana zapiekane z musem jabłkowym i cynamonem
(przepis dla 3-4 osób)


1,5 szklanki mleka
2 szklanki wody
1 szklanka ryżu
0,5 szklanki kaszy jaglanej
szczypta soli
opcjonalnie: stewia (w formie płynnej) do posłodzenia
2 słoiki (o pojemności 500 ml) domowego musu z jabłek
olej kokosowy do wysmarowania naczynia

Mleko i wodę zagotować ze szczyptą soli i stewią, wsypać ryż i kaszę, gotować około 10 minut. W nasmarowanym olejem kokosowym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami: ryż i kaszę, zawartość jednego słoika z musem, ryż, zawartość drugiego słoika. Wierzch posypać cynamonem. Zapiekać około 20 minut.


sobota, 15 października 2016

Piernikowe ciasto na białkach bez cukru

Na jesień uwielbiam używać przyprawy korzenne do ciast i ciastek, bo zawsze pięknie pachnie podczas pieczenia :) Po ostatnim pieczeniu na prezent ciasteczek budyniowych zostało mi kilka żółtek, więc postanowiłam upiec ciasto na białkach. A skoro ciasto na białkach i jesień, to wymyśliłam sobie korzenną wersję, dodałam suszoną morwę białą i posiekane orzechy pekan. Tym sposobem wyszło mi naprawdę smaczne i do tego aromatyczne, lekkie ciasto, które mimo że na samych białkach, nie jest suche i świetnie komponuje się z filiżanką kawy lub kubkiem herbaty. Spróbujcie koniecznie :)

Piernikowe ciasto na białkach bez cukru


5 białek
150 g ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu ze stewii
200 g mąki orkiszowej razowej
50 g mąki kokosowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka przyprawy do piernika
70 g oleju rzepakowego/oliwy
garść posiekanych orzechów pekan
2 łyżki suszonej morwy białej (można lekko pokruszyć na mniejsze kawałki)
100 ml mleka

Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo ksylitol, ciągle ubijając. Mąkę orkiszową i kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, dodać olej i ekstrakt ze stewii. Mąkę połączyć delikatnie z białkami, na końcu dodać mleko, orzechy i suszoną morwę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach.


wtorek, 11 października 2016

Ketchup pomidorowy z cukinią i octem winnym

W tym roku udało mi się trochę zapełnić piwnicę pomidorowymi przetworami. Obok sprawdzonej pomaroli wypróbowałam też ketchup z dodatkiem papryki i octu z czerwonego wina i sos z pieczonych pomidorów. Ketchup podczas obróbki traci sporo na objętości, więc uznałam, że zrobię jeszcze jedną, podobną wersję do tej paprykowej, ale z wykorzystaniem cukinii. Często spotykam się z przepisami na ketchup z cukinii, ale zazwyczaj używa się w nich koncentratu pomidorowego. Ten przepis jest nieco inny, wykorzystujemy świeże pomidory :)

Ketchup pomidorowy z cukinią i octem winnym


4 kg dojrzałych pomidorów (waga przed obraniem)
2 małe cukinie
3 czerwone cebule
5 ząbków czosnku
160 g octu z czerwonego wina
20 nasion gorczycy
20 ziarenek pieprzu
2-3 liście laurowe
1 łyżeczka suszonej, ostrej papryki
1,5 łyżeczki soli
70 g płynnego miodu akacjowego

Pomidory sparzyć, obrać i wydrążyć z gniazd nasiennych, cukinię obrać. Warzywa pokroić, umieścić w garnku z grubym dnem i dodać 100 g octu z czerwonego wina, postawić na ogniu i gotować około 60 minut, co jakiś czas mieszając, by warzywa nie przywarły do dna. Po tym czasie dodać przyprawy, miód i pozostały ocet, gotować jeszcze 30 minut – mieszając co jakiś czas. Po tym czasie zmiksować całość na gęstą pulpę i przełożyć gorącą masę do zakręcanych słoików, postawić je do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.


niedziela, 9 października 2016

Pełnoziarniste orkiszowe ciasto ze śliwkami bez cukru

Dzisiaj kolejna propozycja ciasta w wersji fit, tym razem ze śliwkami, ksylitolem i olejem kokosowym. Jest puszyste mimo użycia pełnoziarnistej mąki, najlepsze na świeżo, a nawet jeszcze ciepłe ;) Uważajcie tylko z przechowywaniem w chłodniejszych miejscach i w lodówce (poprzez użycie oleju kokosowego ciasto jest twardsze po schłodzeniu). Łapcie ostatnie śliwki i pieczcie ;)

Pełnoziarniste orkiszowe ciasto ze śliwkami bez cukru
foremka 21 x 27 cm


230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g ksylitolu 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
szczypta soli
100 g oleju kokosowego płynnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
125 ml mleka
śliwki węgierki

Mąkę pełnoziarnistą przesiać, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i ksylitol – wymieszać starannie. W drugiej misce umieścić jajka, ekstrakt, olej i mleko – również wymieszać. Do mokrych składników wsypywać stopniowo suche i całość połączyć rózgą kuchenną. Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyć na wierzch przekrojone i wypestkowane śliwki. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).



Przepis dodaję do akcji Śliwkowy zawrót głowy czyli ciasta ze śliwkami w roli głównej

piątek, 7 października 2016

Dżem brzoskwiniowy bez cukru słodzony stewią i ksylitolem

Za oknem szaro i zimno, a ja jeszcze na moment pozostanę w klimacie sezonowych owoców. W tym roku brzoskwiń u mnie nie było, więc jeszcze w ostatniej chwili kupiłam 2 kg owoców, żeby uzupełnić półkę w piwnicy ;)
Nie tworzę już dżemów z cukrem, bo nie ma to sensu, a wersja z ksylitolem lub stewią jest równie smaczna. Często dodaję też sok jabłkowy dla dodatkowej porcji pektyny i słodyczy.

Dżem brzoskwiniowy bez cukru słodzony stewią


2 kg brzoskwiń
250 ml świeżego soku jabłkowego
15-20 ml płynnej stewii
100 g ksylitolu
1-2 łyżki soku z cytryny
30 g pektyny

Brzoskwinie sparzyć, zdjąć skórkę, wypestkować i pokroić w kostkę. Wlać 1/4 szklanki wody i sok jabłkowy, zagotować. Pektynę wymieszać z ksylitolem i wsypać do gotujących się owoców, dodać stewię. Mieszając, gotować 3-5 minut. Dodać sok z cytryny i gotować jeszcze chwilę. Gorący dżem rozlać do słoiczków, zakręcić i pasteryzować 20 minut. 


środa, 5 października 2016

Fit ciasto kokosowe ze świeżymi figami


Ostatnio często eksperymentuję z mąką kokosową i póki co zauważam same zalety jej stosowania. Mimo że jej cena nie jest niska to ta mąka jest niesamowicie wydajna (np. w przepisie na biszkopt używamy 40 g). Ciasta są lekkie i delikatne w smaku, zupełnie inne niż te na mąkach glutenowych. Tym razem szukałam przepisu na ciasto z owocami, a że obecnie wszędzie widuję świeże figi, to postanowiłam spróbować upiec z nimi ciasto ;)

Fit ciasto kokosowe ze świeżymi figami
foremka 21 x 27 cm


6 jajek rozm. M
½ szklanki mąki kokosowej
¼ szklanki oleju kokosowego roztopionego lub oliwy z oliwek
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
świeże figi

Piekarnik nastawić na temperaturę 160 ºC, funkcja grzania termoobieg. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubijać wraz z miodem około 10 minut za pomocą miksera. Cały czas ubijając dodać olej.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem i dodać do masy jajecznej – dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki się połączą – ciasto ma przypominać konsystencją budyń.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyłożyć na wierzch maliny i piec 25-30 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.



sobota, 1 października 2016

Delikatny biszkopt kokosowy z jeżynami i kremem bez cukru

Dzisiaj lekki powiew lata za oknem i na blogu ;) Delikatne ciasto na bazie mąki kokosowej, którą bardzo polubiłam i lubię dodawać do wielu rzeczy. Krem jest lekki, delikatnie słodki dzięki ksylitolowi i fajnie współgra ze świeżymi owocami. Ja tym razem użyłam jeżyn, ale sprawdzą się też maliny, które jeszcze można kupić lub zerwać prosto z domowego krzaczka ;)

P.S. To już setny post na Fitkocie! :)

Delikatny biszkopt kokosowy z jeżynami i kremem bez cukru


Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki ksylitolu
40 g mąki kokosowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.

Krem:
150 g serka mascarpone
150 g serka kremowego (używam naturalnego Bielucha)
3 łyżki ksylitolu
2 listki żelatyny
1 łyżeczka mąki kokosowej
świeże owoce (maliny, jeżyny)

Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem na gładką masę. Dodawać stopniowo kremowy serek, ciągle ucierając i mąkę kokosową. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, podgrzewając w kąpieli wodnej. Połączyć z kremem i odstawić na kilkanaście minut do lodówki. Gdy krem lekko stężeje, wyłożyć go na przestudzony biszkopt, rozprowadzając równomiernie. Udekorować świeżymi owocami.


Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka