środa, 4 stycznia 2017

Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (bez cukru)

Przepis na te pierniczki to już ostatni z serii korzennych, które upiekłam na te święta. Pojawią się jeszcze jedne ciasteczka, ale już nieco inne i mam nadzieję, że będą małym zaskoczeniem ;) Ale wracając do dzisiejszego wpisu, pierniczki wyszły aromatyczne, niezbyt twarde i bardzo smaczne. Dla osób, które unikają glutenu będą ciekawą propozycją świąteczną i nie tylko :)


Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (bez cukru)


1/2 szklanki mąki ryżowej
1 szklanka mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki jaglanej
1/2 szklanki ksylitolu
5- 6 łyżek masła klarowanego
2 jajka
2 łyżki przyprawy korzennej
1 łyżka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej 
szczypta soli morskiej
1/4 łyżeczki sody

Masło utrzeć z jajkami. Osobno wymieszać suche składniki. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Połączyć wszystko i wyrobić ciasto, zawinąć w folię i włożyć na kilka minut do lodówki. Potem cienko rozwałkować i wyciąć pierniczki. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i piec 15-20 minut w 180 stopniach, uważając, by się nie przypaliły.


Przepis bierze udział w akcji Z moim kuchennym pomocnikiem
zBLOGowani.pl

15 komentarzy :

  1. Skąd masz takie urocze foremki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upolowane na Dniu Darmowej Dostawy :)

      Usuń
    2. To teraz zdradź gdzie :D Też będę polować :D

      Usuń
  2. Jakie słodkie liski ojej :) piękne <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią bym spałaszowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobię na pewno, tylko zamienię masło na olej kokosowy. :)
    http://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeeejku, ale słodkie foremki masz! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak z mąką gryczaną to już jesteśmy kupione :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Zakochałam się w tej formie!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka