wtorek, 3 stycznia 2017

Chleb żytni na zakwasie z amarantusem

Ostatnio trochę eksperymentuję z różnymi połączeniami mąk w chlebie i postanowiłam wykorzystać tym razem amarantus. Chleb jest bardzo smaczny, ładnie rośnie i ma dodatkowo chrupiące nasiona i pestki. Tradycyjnie razowy, a mąka z amarantusa nadaje więcej lekkości :)

Chleb żytni na zakwasie z amarantusem 


360 g aktywnego żytniego zakwasu
300 g mąki żytniej razowej
150 g nasion amarantusa
250 g ciepłej wody
2/3 łyżki soli
1 łyżka oliwy
2 łyżki pestek dyni
4 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego

Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. Nasiona amarantusa zmielić przy pomocy blendera (można użyć też gotowej mąki z amarantusa). W osobnej misce połączyć mąkę, pestki dyni, nasiona słonecznika i siemię lniane. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę.


Przepis bierze udział w akcji Z moim kuchennym pomocnikiem
zBLOGowani.pl

8 komentarzy :

  1. Chleb wygląda tak domowo i prawdziwie :) 2 kromki przydałyby się na moją kolację :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Amarantus jeszcze przede mną jeśli chodzi o spróbowanie, ale taki domowy chlebek chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy chleb jest najsmaczniejszy - żaden jemu nie dorówna.... takiego wypieku nie znajdzie w żadnej piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekę jutro chlebek na zakwasie, ale takiego z amarantusem to jeszcze nie robiłam :) cudny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Również mam swój ulubiony przepis na czysto razowy chleb na zakwasie:)... ale twój z amarantusem kusi:)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka