czwartek, 5 stycznia 2017

Naturalnie zielony biszkopt z delikatnym kremem (bez cukru)

Tak jak obiecałam, przedstawiam kolejny przepis z wykorzystaniem młodego jęczmienia. Trochę się obawiałam, czy wyjdzie tak, jak sobie założyłam, ale jest idealny. Delikatny, puszysty i wyrósł jak normalny biszkopt bez dodatków. Barwiony jest naturalnie jęczmieniem i nie ma to żadnego wpływu na smak. Ciasto jest smaczne i zebrało same dobre opinie testujących :D 
Piekłam już kiedyś wersję szpinakową, jednak jest z nią trochę więcej pracy i wychodzi nieco cięższe. Dzisiejsza propozycja to typowy biszkopt, ale o ciekawym kolorze. Słodzony jak zwykle bez użycia cukru. Całość podzieliłam na 3 części, chociaż trudno dostrzec to na zdjęciu, bo do przełożenia jednego z blatów wykorzystałam konfiturę pomarańczową, by nie zniszczyć zielonego efektu :) Krem jest bardzo prosty, na bazie kremowego serka, bez użycia żelatyny. Taka zielona odmiana jest na zimę w sam raz ;)

Naturalnie zielony biszkopt z delikatnym kremem (bez cukru)


5 jajek
1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka młodego jęczmienia
1/2 szklanki ksylitolu

Krem:
450 g serka kremowego
150 g jogurtu greckiego
2 łyżki ksylitolu
1 łyżka nasion chia
1 łyżeczka odżywki białkowej (opcjonalnie)
1 łyżka mąki kokosowej

do nasączenia: łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy
kilka łyżek przegotowanej wody
1/2 słoiczka konfitury pomarańczowej
wiórki kokosowe do dekoracji

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z jęczmieniem przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami ksylitol, ubijać przez kilka minut. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. 
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Krem:
Ksylitol, nasiona chia i mąkę kokosową zmielić w blenderze na pył. Serek i jogurt zmieszać, dodać sypkie składniki i miksować przez kilka minut, aby nabrał puszystości.
Biszkopt przeciąć na 3 części. Nasączyć ekstraktem zmieszanym z wodą, posmarować pierwszą warstwę konfiturą i przykryć drugim blatem. Wyłożyć masę, zostawiając 1/3 na wierzch i boki. Przykryć ostatnim blatem, wyłożyć resztę masy i wyrównać. Posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.


Przepis bierze udział w akcji Z moim kuchennym pomocnikiem
zBLOGowani.pl

25 komentarzy :

  1. Kolor ma cudny i dzięki niemu wygląda jeszcze ciekawiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepięknie! Kocham zielony kolor w ciastach. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki świetny! Nigdy nie jadłam zielonych wypieków :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak widać Twoje obawy były niepotrzebne bo biszkopt wyszedł Ci idealny a torcik prezentuje się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno wyróżniał się na stole :) Podoba mi się pomysł na krem, ale mój blender nie dałby rady zmielić chia na pył :(

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam szpinakowe ciasta! Polecam ''Roladę szpinakową z kremem brzoskwiniowym''Pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2016/02/rolada-szpinakowa-z-kremem.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest szpinakowe ciasto :) Polecam przeczytać post ;)

      Usuń
  7. Jakie piękne ciasto, wygląda wręcz magicznie <3 Z zielonych to słyszałam właśnie tylko o leśnym mchu, gdzie się szpinak daje, ale skoro piszesz, że cięższe to może też jak już to po młody jęczmień sięgnę :> Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zimowo-wiosennie się zrobiło :D Wspaniałe ciacho <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto idealne! Wyszło Ci perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super kolor i super skład, gdzie można kupic młody jeczmien?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obecnie chyba w każdym markecie (teraz na początku roku też przy okazji ofert tematycznych) i w sklepach ze zdrową żywnością :)

      Usuń
  11. Jest idealny, przepis zapisuje i jak tylko zakończę detoks napewno spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czyli jednym słowem odchudzające ciacho, które można jeść z czystym sumieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudny! Bardzo podobają mi się takie zielone ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nieźle przemyciłaś do takiego przepisy jęczmień zielony.
    Z pewnością Twoi goście byli pod wrażeniem takiego wypieku.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja zielony kolor uzyskuje dzięki herbacie albo szpinakowi. Z młodym jęczmieniem musze się często ograniczać, gdyż dziecię poniżej 3 lat jeszcze ma :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zawsze mnie fascynowały te zielone biszkopty, są piękne <3. A przepis wydaje się w miarę prosty, więc może jak się zaopatrzę w większe ilości ksylitolu, to go wypróbuję. Choć wątpię, by wyszło mi tak pięknie jak Tobie :).

    OdpowiedzUsuń
  17. Wszystkie przepisy bez cukru są warte mojej uwagi :) No i młody jęczmień dobry dla zdrowia :) Zastanawiam się czy kolor zielony również można by było uzyskać za pomocą spiruliny lub chlorelli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że mogłoby to negatywnie wpłynąć na smak :(

      Usuń
  18. wypróbuje koniecznie, nigdy jeszcze nie miałam okazji próbować młodego jęczmienia, a już na pewno nie wpadłabym na pomysł dodania go do ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudo ! Piękny kolor i jak równiutko pokrojony torcik :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka