czwartek, 19 stycznia 2017

Razowy chleb na zakwasie żytnim z mąką jaglaną i ryżową

Jeszcze kilka lat temu nie pomyślałabym, że będę dziś korzystać z najróżniejszych mąk, jakie obecnie możemy kupić w sklepach. Co prawda mąka dyniowa, kasztanowa, kokosowa czy mąki orzechowe nie są jeszcze tak powszechne, jak gryczana i orkiszowa, to bez problemów można kupić je online i wypróbować. Do chlebów stosuję póki co zbożowe mąki, ale może kiedyś się to zmieni ;)
Kolejny mój eksperyment to chleb na żytnim zakwasie, do którego użyłam dodatkowo mąki z brązowego ryżu i mąki jaglanej. Połączenie bardzo fajne, a chleb wyszedł trochę jaśniejszy z bardzo chrupiącą skórką. 

Razowy chleb na zakwasie żytnim z mąką jaglaną i ryżową


120 g mąki z brązowego ryżu
180 g mąki jaglanej
175 g mąki żytniej razowej
3 łyżki płatków jaglanych
3 łyżki słonecznika
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka siemienia lnianego złocistego
350 g zakwasu żytniego
300 g ciepłej wody
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy

Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę.


21 komentarzy :

  1. Taki chlebek to samo zdrowe i świetne urozmaicenie jeśli chodzi o zboża w naszej diecie :) A jaki musiał być zapach!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny chlebuś, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piękny! Z takim chlebkiem to kanapki musza smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudnie :)
    Kilka lat temu także nie wiedziałam o istnieniu wielu pysznych mąk.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj kawałek takiego chleba z chęcią bym zjadła, zwłaszcza w towarzystwie naturalnego masła :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Och idealny na śniadanie do jajecznicy <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Upiekł się cudnie! Jaka struktura, po prostu idealny! Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wypiekam domowy chleb na zakwasie i uważam, że to najlepszy pomysł kulinarny na jaki wpadłem. Wypróbuję także twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny ten chleb i świetny skład, bardzo chętnie wypróbuję przepis tylko najpierw muszę zacząć przygodę z zakwasem ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy jeszcze nie piekłam chleba, ale przepis nie wygląda na skomplikowany. Gdy tylko będę miała okazję, na pewno wypróbuję Twój przepis i wtedy dam znać, co o nim sądzę. Na dzień dzisiejszy mogę tylko powiedzieć, że wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chleby na żytnim zakwasie smakują mi najbardziej, Twój wygląda cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda obłędnie i pewnie też tak samo smakuje! Zjadłabym taki chlebek....:)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda super, ale dalej nei mogę się przekonać do razowego chleba... :(

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka