niedziela, 1 stycznia 2017

Sernik na korzennym biszkoptowym spodzie (bez cukru)

Pierwszy post w 2017 roku i wracam jeszcze do świątecznych przepisów, chociaż z powodzeniem można to ciasto upiec i bez okazji :) Delikatny sernik na lekkim, biszkoptowym spodzie z korzennym aromatem. Standardowo bez cukru, za to z dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczowej.
Mam nadzieję, że Sylwester wam się udał ;) Dziękuję za wszystkie życzenia noworoczne! :)

Sernik na korzennym biszkoptowym spodzie (bez cukru)


Spód (inspiracja):
25 g mąki ryżowej
20 ml mleka
1 jajko
40 g ksylitolu
łyżka przyprawy do piernika

1 kg twarogu (500 g półtłustego i 500 g chudego)
6 jajek
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki ksylitolu lub erytrolu(lub nieco więcej)
450 ml mleka
łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy
1,5 łyżki skórki z pomarańczy

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać ksylitol, nadal ubijając, a po chwili żółtko. Wymieszać z mlekiem i przesianą z przyprawą mąką.
Ciasto przelać do foremki i piec 10-15 minut w 180 stopniach.

Twaróg przecisnąć przez praskę lub zblendować, dodać 4 żółtka i 2 jajka, budyń, ksylitol, skórkę z pomarańczy i ekstrakt. Wymieszać wszystko przy pomocy miksera. Dodać 2 szklanki mleka i ponownie zmiksować całość (ważne są bardzo wolne obroty, konsystencja jest dość płynna). 4 białka ubić na sztywno, dodać do twarogowej masy i wymieszać szpatułką. Wylać masę serową na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę.


Przepis bierze udział w akcji Z moim kuchennym pomocnikiem
zBLOGowani.pl

13 komentarzy :

  1. Ten przepis jest świetny! Zresztą nie tylko ten, zawsze jak tu zaglądam znajduję coś inspirującego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam , na jakiej wielkości blaszkę jest ten przepis? Postanowiłam ograniczyć cukier i kusi mnie ten serniczek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie około 25 na 30 cm :) Na pewno nie może być mniejsza, bo sernik jest wysoki.

      Usuń
  3. Sylwester w domu z rodzicami - na spokojnie :)

    Nigdy nie jadłam sernika w połączeniu z biszkoptem (w moim domu królował sernik z ciemnym, kruchym i kakaowym ciastem którego nazwę "królewski" ewentualnie "kapłański" poznałam po latach). Nie jadłam również sernika w połączeniu z korzennymi nutami - brzmi bardzo smacznie i ciekawie ale ja pominęłabym pomarańczę, gdyż nie lubię aromatów w sernikach. A te choinki dodają całości uroku :) To dekoracja, czy są jadalne? ;)

    PS Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też na spokojnie, w sumie tak lubię najbardziej ;)
      Dekoracja w formie opłatka, jadalna :) Bardzo dziękuję i wzajemnie :)

      Usuń
  4. Zapowiada się obłędnie! Korzenny spód...już mam ślinotok :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie dodawalam do sernika mleka - sprawia, ze jest bardziej wilgotny czy jak? :D Korzennej wersji nie jadlam, a w moim domu króluje sernik bez spodu lub Krolewski, nie zas na biszkoptowym spodzie. Ale bardzo by mi smakowal, zwlaszcza, ze lubie skorke pomaranczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wilgotny, ale jednocześnie puszysty :)

      Usuń
  6. Wygląda bardzo puszyście, czyli tak jak lubię najbardziej w sernikach ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uroczy :)
    Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka