sobota, 25 lutego 2017

Kokosowo - kukurydziane bajgle z kremowym serkiem (bezglutenowe, bez cukru, bez jajek)

Dzisiaj będzie jeszcze w klimacie karnawału, może trochę "pączkowo", ale zdecydowanie nie tłusto ;)

Wracając do poprzedniego wpisu, nadal zachęcam do wsparcia akcji #kuchniazpazurem, wystarczy kliknąć w banerek poniżej :) 

Przepis na te bajgle autorstwa Bożki pojawił się niedawno na facebooku Bezbolesne Usuwanie Cukru i czytając składniki już wiedziałam, że będę musiała ich spróbować. Lubię korzystać z mąki kokosowej, bo można wyczarować z niej wiele różności. Musiałam jedynie wyposażyć się w mąkę kukurydzianą - nie chciałam nic zepsuć, ale pewnie kolejnym razem wypróbuję też inne rodzaje mąk, bo czuję, że mogą wyjść równie pyszne bajgle :) Zachęcam do spróbowania, bo ciasto jest całkiem plastyczne, chociaż trzeba uważać, bo trochę się kruszy. Jak zwykle bez dodatku cukru - ja użyłam płaskiej łyżki erytrolu, przez co bajgle mają drobne, zarumienione kropki i sypkiego ekstraktu ze stewii. Dla niektórych osób plusem może być też brak jajek i tłuszczu w przepisie :)

Kokosowo - kukurydziane bajgle z kremowym serkiem (bezglutenowe, bez cukru, bez jajek)


1 opakowanie (40 gram) budyniu w proszku bez cukru 
60 g mąki kokosowej
50 g mąki kukurydzianej
1 płaska łyżka erytrolu
1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze
1 łyżeczka sody
200 g gęstego naturalnego serka
sok z połówki cytryny

Piekarnik nastawić na 180 stopni. Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie najlepiej za pomocą widelca. Ciasto jest dość gęste ale lepkie. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki kokosowej. Ciasto podzielić na 8 części. Zwilżonymi wodą dłońmi formować wałeczki i zlepiać je w "oponki", kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie, gdyż urosną.



31 komentarzy :

  1. oo świetne te Twoje bajgle! <3 u mnie też dzisiaj w klimacie ,,pączkowym", ale niestety mniej zdrowo niż u Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają rewelacyjnie, muszę wypróbować. Co to jest erytrol i gdzie można to kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdrowy zamiennik cukru pochodzenia naturalnego :) Ale nie jest niezbędnym składnikiem, można go pominąć lub zastąpić ;)

      Usuń
    2. A kupić można w sklepach ze zdrową żywnością :)

      Usuń
  3. Ale śliczne! Wgryzłabym się :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis - spróbuję zrobić, tylko zamiast mąki kukurydzianej użyję pszennej graham - czuję, że gluten ograniczy trochę tę kruchość :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować :) Ale z kruchością tak źle nie jest, jedynie przy formowaniu trzeba trochę uważać. Po upieczeniu jest ok, nie rozpadają się, mają chrupiącą skórkę i miękki środek :)

      Usuń
  5. Wyglądają obłędnie:D Szkoda, że nie ma zdjęcia po przekrojeniu. Mniam :d Pozdrawiam ---> www.wpuszczonawmaliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasteczka wydają się lekkie, a przepis w sam raz dla osób preferujących zdrowe słodkości. Bardzo fajna opcja dla zwolenników domowych, niezbyt ciężkich słodyczy. Dodaję do swojego wirtualnego notatnika kuchennego.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapowiadają się przepysznie i przydałyby mi się takie na jutrzejsze śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To spróbuj zrobić, nie zajmie Ci to zbyt wiele czasu :)

      Usuń
  8. Pączków nie jadam, nawet w Tłusty Czwartek. Zamiast tego chętnie spróbowałabym takiego bajgla, tym bardziej, że ma akcent kokosowy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoja wersja z "piegami" jest urocza❤
    Piękne zdjęcia:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. One proszą się o zjedzenie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. O proszę Szukalam przepisu z dodatkiem maki kokosowej Zastanawialam się co można z niej zrobić bo ona strasznie chlonna jest Fajny przepis Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Bajgle rewelacyjne. A ja już zapowiedziałam, że na następny rok bojkotuje Tłusty Czwartek. Nawet te najlepsze pączkarnie robiły masówkę i jakość tych pączków zmniejszyła się okropnie. Może przyjdzie pora na zrobienie czegoś samemu. Szkoda tylko, że świeto wypada w środku tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
  13. I jak pysznie popękane :D Aż też mamy ochotę na ich spróbowanie :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Dla mnie to świetna inspiracja, mąkę kokosową i kukurydzianą często łączę w przepisach, więc wiem, że są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. muszą smakować pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają ślicznie, pewnie jeszcze lepiej smakują i super skład, zresztą jak zawsze u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłam kiedyś bajgle,ale nie takie fajne jak te :> Wyglądają super, a połączenie mąki kokosowej i kukurydzianej brzmi interesująco :>

    OdpowiedzUsuń
  18. No po prostu marzenie! *,*
    Kocham bajgle.

    OdpowiedzUsuń
  19. świetne składniki! podobają mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Czegoś takiego jeszcze nie jadłam! Opis brzmi jednak bardzo smakowicie, a zdjęcia zachęcają do przekąszenia:).

    OdpowiedzUsuń
  21. Cóż, mimo, ż4e bez tylu dobrych rzeczy, wyglądają apetycznie. Może nawet skuszę się i wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  22. Tylko zobaczyłam "kokosowe" i skradłaś przepisem moje serce:) wydają się być mega pyszne! Uwielbiam zdrowe słodkości ♥

    OdpowiedzUsuń
  23. Pamiętam raz jeden zrobiłam domowe bajgle i wyszły obłędne! Kokosowe to już musi być bajka *.*

    OdpowiedzUsuń
  24. Super te bajgle, wpisują się świetnie w moją bezglutenową dietę :-)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka