czwartek, 16 lutego 2017

Lekkie kulki z łososia na parze z dodatkiem warzyw

Często zupełnie nie mam pomysłu na obiad, a chciałabym zrobić coś na szybko, ale przy tym też zdrowo i smacznie. Wiele razy robiłam podobne kulki z tuńczykiem, ale tym razem wypróbowałam wersję z łososiem i wyszły idealnie :) Są bardziej delikatne, a zrobicie je w kilka minut. Wszystko można przygotować w parowarze, więc warzywa zachowają smak i witaminy. Myślę, że to też super pomysł na fit lunchbox do pracy, szkoły albo na studia ;) Można podawać z dowolnymi warzywami, u mnie były to marchewki, mieszanka brokułów, ziemniaki i bataty. Całość posypałam koperkiem i dodałam olej kokosowy.

Lekkie kulki z łososia na parze z dodatkiem warzyw


1 puszka łososia w wodzie
1 mała cebula
3 łyżki płatków jaglanych
1 małe jajko
zioła greckie lub inne ulubione przyprawy

Rybę odsączyć z wody, przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Dodać drobno posiekaną cebulę, płatki jaglane, jajko i zioła. Wszystko dokładnie wymieszać, formować małe kulki i układać na koszyku do parowania. Ustawić czas parowania na 15 minut. Podawać z ulubionymi warzywami polanymi olejem kokosowym z dodatkiem koperku.


7 komentarzy :

  1. ale pomysłowe! :D muszę na weekendzie spróbować zrobić :D
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie lekkie potrawy. A ryby, to mogłabym jeść codziennie. rewelacyjny przepis, na pewno wypróbuję.Miłego dnia życzę:). Ania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Po takim obiedzie nic nie zalega na żołądku. Super. Tym bardziej, że uwielbiam ryby!

    OdpowiedzUsuń
  4. Za łososia podziękuję, ale te warzywka to bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie wygląda tak łagodnie, delikatnie i z pewnością takie jest. Ciekawy sposób na łosia, sama nie pomyślałabym żeby stworzyć z niego takie "kulki" :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka