wtorek, 21 marca 2017

Chleb żytni razowy z kaszą jaglaną i błonnikiem

Do tej pory, piekąc chleb eksperymentowałam głównie z dodawaniem różnych rodzajów mąki, żeby nie było zbyt nudno i monotonnie. Nie wyobrażam sobie też chleba bez dodatku ziaren i innych zdrowych "chrupaczy" w środku, ale tym razem z powodu nadmiaru ugotowanej kaszy jaglanej dodałam ją do ciasta i chleb wyszedł bardzo ciekawie :) Spotkałam się wcześniej z dodawaniem surowej kaszy jaglanej i możliwe, że też ma to sens, ale taki eksperyment jeszcze przede mną. Do tego przepisu użyłam też błonnika witalnego, który wrócił po przerwie do mojej kuchni i pestek dyni, bo to jeden z ulubionych dodatków chlebowych.

Chleb żytni razowy z kaszą jaglaną i błonnikiem


450 g mąki żytniej razowej
180 g ugotowanej kaszy jaglanej
3 łyżki błonnika witalnego 
2 łyżki pestek dyni
350 g zakwasu żytniego
340 g ciepłej wody
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy

Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę.


22 komentarze :

  1. Wygląda zachęcająco :) Muszę w końcu upiec chleb, bo zbieram się już długi czas...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zacząć zawsze najtrudniej, później powinno być już z górki ;)

      Usuń
  2. Takie chlebki to źródło witamin z grupy B, błonnika a także wielu minerałów. Cenna od rana tablica Mendelejewa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno duzo zdrowsza alternatywa niz pieczywo z supermarketu :) swietny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ smacznie wygląda. Ja mam problem z kupowaniem mąki, a maży mi się taki chcleb. Szukm mąk żytnirj i innych w marketach i małych sklepach, ale nie ma nigdzie. Przepis zapisuje i dodaje do obserwowanych, Widzę tu dużo cikawych przepisów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najczęściej korzystam z mąki żytniej razowej Melvit, ale można też kupić w Lidlu lub Biedronce (są drobniej zmielone, ale też pełnoziarniste) :)

      Usuń
  5. Ciekawe, jak taki chlebem smakuje i jaką ma strukturę :) Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Baaardzo ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków chleba. Wygląda super, jest zdrowy i zapewne smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis na pewno zrobie taki chleb. Mam duzo kaszy jaglanej jednak brak mi na nia pomyslu. Poprosze o wiecej.
    Jestem w obserwatorach bede wpadac i zapraszam d Siebie w odwiedziny www.blingblingmakeup.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja akurat nie piekę chleba, ale jest on jednym z ważniejszych składników mojej diety. Tak jak Ty uważam, że warto, żeby w chlebie były ziarna. A od ok 3 lat jem chleb orkiszowy, który działa krwiotwórczo (pomógł mi w mojej anemii).

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda apetycznie. A masz dobry przepis na zakwas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Woda i mąka żytnia razowa w równych proporcjach (najlepiej 0,5 szklanki wody i tyle samo mąki) do słoika i codziennie przez 3-4 dni dodawać do tego "roztworu" taką samą ilość mąki i wody. O tej samej porze, przykryć sobie słoik bawełnianą tkaniną i np. czymś przewiązać. Może kiedyś zmobilizuję się i zrobię o tym wpis, ale tak naprawdę instrukcji wszędzie jest pełno ;)

      Usuń
  11. Jakie piękne zmiany na blogu.... ten cudowny nagłówek z kocimi łapkami, zdjęcia i ogólnie cały wygląd...... Jest przepięknie Wykonałaś kawał ciężkiej pracy, ale się opłacało ;)♥

    Chlebek z pewnością smakuje wyśmienicie - nie ma to jak domowe pieczywo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Bardzo mnie cieszy, że Ci się podoba :) Długo nie mogłam się za to zabrać, ale w końcu się udało :)

      Usuń
  12. Wspaniały chlebuś. Już mi smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ ma piękna strukturę. Niestety ja po mącę żytniej strasznie cierpię;(

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiamy jak jest dużo pestek w takim chlebie, bo aż mamy ochotę je wyjadać :D

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka