niedziela, 2 kwietnia 2017

Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową

Wiosna chyba już w pełni, na zewnątrz 20 stopni, wszyscy ruszają do ogródków i mycia okien ;) Zaczął się kwiecień, do świąt już niewiele czasu, a pewnie część z was wciąż szuka inspiracji na słodkości.
Wczoraj premierę miał kolejny, czwarty już numer internetowego magazynu z bezcukrowymi inspiracjami Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety. Dziewczyny jak zwykle wykonały mnóstwo pracy i stworzyły zbiór świetnych inspiracji w klimacie świątecznym. W aktualnym numerze znajdziecie też moją propozycję - przepis na lekkie, biszkoptowe ciasto z malinową nutą :) Bardzo mi miło być częścią tego wspaniałego projektu! :)

Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową
tortownica 26 cm


Ciasto:
5 jajek
1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 opakowanie budyniu malinowego bez cukru (64 g)
1/4 szklanki ksylitolu
1/4 szklanki erytrolu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i budyń przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami ksylitol i erytrol, ubijać przez kilka minut. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę i budyń. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. 
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.


Krem:
1 opakowanie serka ricotta (250 g)
200 g gęstego jogurtu
4 łyżki ksylitolu
1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze
2 listki żelatyny
2 łyżki mleka skondensowanego

do nasączenia blatów: 1-2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii, kilka łyżek przegotowanej wody
domowa konfitura bez cukru (pigwa-malina, malinowa)
do dekoracji: sproszkowane liofilizowane maliny lub malinowy batonik Frupp, siekane migdały

Serek ricotta utrzeć z ksylitolem i stewią na gładką masę, dodać jogurt i zmiksować ze sobą. Żelatynę namoczyć w przegotowanej zimnej wodzie. Przełożyć do niewielkiego naczynia, dodać mleko skondensowane i rozpuścić w kąpieli wodnej (nie gotować!). Zmieszać z niewielką ilością masy, a następnie połączyć z pozostałą częścią kremu. 

Biszkopt podzielić na 3 równe części, jeden z blatów nasączyć roztworem ekstraktu z wodą i posmarować konfiturą. Przykryć drugą częścią ciasta, nasączyć blat i wyłożyć krem, zostawiając część masy na dekorację wierzchu ciasta. Wyrównać i przykryć ostatnim blatem. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, wygładzić. Brzeg ozdobić siekanymi migdałami, a środek oprószyć pudrem malinowym.


34 komentarze :

  1. Wow, gratuluję! :D Ale co tu się dziwić - kolejna, świetna propozycja :) Lubię takie lekkie ciasta biszkoptowe z kremem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się, że Ci się podoba ;)

      Usuń
  2. Chętnie bym spróbowała. Prezentuje się bardzo apetycznie :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Biszkopt budyniowy zapowiada się ciekawie :D Ten kremik też mi się podoba - super przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudeńko! Uwielbiam ciasta przełożone kremami na bazie serka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, ja tez unikam cukru w diecie. Myślisz, że można całkowicie zastąpić ksylitol i dać tylko erytrytol?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, tylko wyjdzie trochę mniej słodkie :)

      Usuń
  6. Lubię takie zdrowe ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie zdrowe ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak to ciasto przepięknie wygląda. Prawdziwe dzieło sztuki. Bardzo ciekawy przepis, może dałoby się go zrobić na Wielkanoc.

    OdpowiedzUsuń
  9. świetnie wygląda. Porwałabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jejku, jak to smakowicie wygląda! Wierzę na słowo, że równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pychotka! Wizualnie wygląda świetnie! W końcu spróbowałam pierwszy raz serka ricotta - jest pyszny! Choć robiłam go sama, więc te sklepowe mogą nieco różnić się smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei nie robiłam serka ricotta, a na pewno taki domowy to coś pysznego :)

      Usuń
  12. Biszkopt wygląda przepysznie! Pięknie urósł! Aż nie mogę się doczekać świąt i tych wszystkich, pysznych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda obłednie!!! Uwielbiam takie ciacha. Muszę sobie to zapisać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do zrobienia ;)

      Usuń
  14. Cóż za ciacho :) Wygląda doskonale i zapewne jest przepyszne :) Super propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Coś dla mnie. Uwielbiam lekkie i owocowe ciasta

    OdpowiedzUsuń
  16. Jesteś mistrzynią ciast z kremami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, dziękuję! :)

      Usuń
  17. Ciasto wygląda przepysznie, a te kolory !

    OdpowiedzUsuń
  18. Biszkopt to ciasto które nigdy mi nie wychodziło, ale dzięki Twojemu przepisowi zostałam zmotywowana, by nieco potrenować i to zmienić :D wygląda genialnie! a ten puder malinowy skradł moje serce <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglada obłędnie - ale bym zjadłą :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Na pewno smakuje rewelacyjnie. A do tego jak pięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka