czwartek, 13 kwietnia 2017

Jogurtowo-kokosowe ciasto a'la sernik (bez cukru)

W tym roku z pomysłami świątecznymi jestem trochę spóźniona, ale postaram się pokazać wam jeszcze trochę (mam nadzieję) ciekawych przepisów na zdrowsze i mniej kaloryczne wypieki :) Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, lubicie serniki, ale chcecie też spróbować czegoś innego - to ciasto może się wam spodobać. Bardzo szybko się je przyrządza, bo jest bez spodu, ale jednocześnie wychodzi puszyste i piankowe, bardzo zbliżone do sernika. Ciasto jest bez cukru i sera, na jogurcie naturalnym :)

Jogurtowo-kokosowe ciasto a'la sernik (bez cukru)


400 g jogurtu naturalnego
2 łyżki erytrolu
2 łyżki ksylitolu
40 g mąki kokosowej
4 jajka 
1 opakowanie (64 g) budyniu śmietankowego 

Jajka ubić z ksylitolem i erytrolem na puszystą masę. W osobnej misce wymieszać budyń z mąką kokosową. Do ubitych jajek powoli dodawać jogurt, mieszając na wolnych obrotach miksera. 
Wsypać suche składniki i delikatnie wmieszać do masy. Wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w 180 stopniach (w połowie pieczenia przykryć wierzch ciasta folią).


28 komentarzy :

  1. Wow, ale fajna sprawa! Nigdy nie robiłam ''sernika'' na jogurcie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam nigdy sernika z jogurtów i choć na tę Wielkanoc robię z sera, to przy kolejnej okazji wypróbuję ten z jogurtów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno pyszne wyszło - wygląda super w przekroju, bardzo kremowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widać że leciutki, wygląda jak chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziekuje za przepis , wyglada przepysznie . Skorzystam i zrobie w swieta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czyta się smacznie, moja wyobraźnia podpowiada, że tak właśnie jest... ja kiedyś robiłam sernik na zimno z jogurtu naturalnego na żelatynie. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię tutaj zaglądać, Twój blog jest bardzo interesujący dlatego nominowałam go do Liebster Award. Szczegóły tutaj : http://kocikowadolina.blogspot.com/2017/04/liebster-award.html

      Usuń
  7. Wygląda smacznie - ma bardzo fajną konsystencję ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda, a jaki prosty skład - świetny! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajne ciacho :-) życzę cudownych, radosnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdzie byłaś z tym przepisem tydzień temu - szukałam właśnie czegoś takiego - bez zbędnej mąki pszennej. Koniecznie zapisuje sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chyba jeszcze zdąże zrobić! :D wygląda przepysznie <3 Obserwuję! :)

    agnesssja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. W kuchni pojawiam się tylko po to żeby zjeść potrawy przygotowane przez mamę lub siostrę bo sama nie potrafię gotować ale ten przepis nie wydaje się trudny więc może po świętach zaskoczę rodzinę i zrobię ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pychota! :) skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam wszelkie serniki i inne "sernikopodobne" wypieki. Z pewnością wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O, akurat mam mąkę kokosową w szafce. Jak trochę odpocznę od świątecznego obżarstwa, to chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja właśnie lubię jak masa sernikowa jest puszysta. Każdy przepis się przyda. Ja np. od jakiegoś czasu mam taki przepis, że dodaje olej do sera, bez dodatku mąki. sernik wychodzi rewelacyjny i puszysty. Jednak jest z nim masa roboty :(

    OdpowiedzUsuń
  17. smaczny fit sernik, zjadałbym :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zdaje się, że ma bardzo ciekawą konsystencję:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Już samym kokosem mnie przekonałaś.

    OdpowiedzUsuń
  20. mozna zmienic make na inną..? i czy gdyby dodać 4 łyzki ksylitolu zamiast erytrolu,to byłoby dobrze? Proszę o odpowiedź...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsza jest kokosowa, bo mocno chłonie wodę. Można spróbować z kukurydzianą, ale nie gwarantuję, że wyjdzie. Ksylitol można dodać zamiast erytrolu, nawet redukując do 3 łyżek, bo jest nieco słodszy :)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka