niedziela, 9 kwietnia 2017

Pełnoziarniste orkiszowe ciasto z pasternakiem (bez cukru)

Niedawno odkryłam pasternak. Co prawda nie było to słodkie, tylko wytrawne, ale bardzo mi smakowało w połączeniu z dynią. Jako miłośniczka ciast marchewkowych pomyślałam, że wypiek z pasternakiem mógłby wyjść nieźle. Okazało się, że to faktycznie był świetny pomysł, bo wszystkim ciasto zasmakowało, a nawet było... Lepsze niż marchewkowe :) Bardzo delikatne, mimo pełnoziarnistej mąki orkiszowej jako bazy. Bez dodatku pszenicy, bez cukru. Wyszło naprawdę słodkie, ale to chyba też zasługa samego pasternaku, który jest lekko słodkim warzywem korzeniowym. Im więcej próbuję, tym bardziej zadziwia mnie wykorzystywanie warzyw w wypiekach. Na pewno nie skończy się na tym cieście ;) Ten przepis bardzo, bardzo polecam! :)

Pełnoziarniste orkiszowe ciasto z pasternakiem (bez cukru)


1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
0,5 szklanki mąki jaglanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
300 g pasternaku (waga po obraniu)
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
5 łyżek mielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki ksylitolu
1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze
1 łyżka syropu daktylowego
3 jajka
1/3 szklanki oliwy
2/3 szklanki mleka
2 łyżeczki skórki z pomarańczy

Pasternak zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka zmiksować z ksylitolem na puszystą masę, dodać olej i krótko zmiksować na wysokich obrotach. Dodać starty pasternak, mielone orzechy, syrop daktylowy, mleko i wymieszać. W osobnej misce zmieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, skórkę z pomarańczy, stewię. Dodawać stopniowo po łyżce do ciasta, mieszając na wolnych obrotach miksera. Wylać przygotowane ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 50 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakuje podane z kremowym twarożkiem, posypane siekanymi orzechami włoskimi.


Przepis dodaję do akcji Warzywa korzeniowe

28 komentarzy :

  1. Ciekawy ten dodatek pasternaku... W ogóle całe ciasto wygląda pysznie i bardzo zachęca do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę takie jest - wiele dobrego usłyszałam od degustujących :)

      Usuń
  2. Pasternaku nigdy nie jadłam - ani w wersji wytrawnej, ani w słodkiej, ale takie ciacho chętnie bym porwała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musisz koniecznie spróbować :) Można bez problemu kupić w Lidlu ;)

      Usuń
  3. Wspaniale wygląda. Dziś miałam okazję porównać pasternak i pietruszkę. Różnię sie znacznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za pietruszką szczególnie nie przepadam i chyba nie zaryzykowałbym słodkiego połączenia ;)

      Usuń
  4. Pasternak w cieście? Łoooł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pasternak jadłam tylko w formie chipsów ;) Ciekawa sprawa z tym wykorzystaniem na słodko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja także uwielbiam ciasta marchewkowe :) Pasternak dobrze znam i jadam najczęściej w zupie, ale takiego wykorzystania to jeszcze nie widziałam :) Świetny pomysł, a ciacho wygląda przepysznie! Musze kiedyś spróbować, skoro piszesz że jest nawet lepsze od marchewkowego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie pomyslalabym,żeby użyć pasternaku do ciasta! Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie pomyslalabym,żeby użyć pasternaku do ciasta! Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pomysł. Chociaż nieco skomplikowane wykonanie bo ja jestem antytalencie kulinarne;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przez chwilę myślałem, że chodzi o chwilę poetyckiego zapomnienia z ciatkiem i Borysem Pasternakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. oooo kochana... będę wracać. Podoba mi się tutaj :)
    http://kocikowadolina.blogspot.com/
    Wpadaj do mnie, zapraszam po filiżankę do kawy... przy takich ciachach... może się przydać

    OdpowiedzUsuń
  12. To trochę jak ciasto marchewkowe, czy mi się wydaje? Wyglada obłędnie. <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepiekne zdjecie!!! Akurat mam pasternak to chetnie wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ostatnio zapoznaję się z pasternakiem i jestem przekonana, że takie ciacho wzmocniłoby nasze relacje ;)

    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji warzywa korzeniowe!

    OdpowiedzUsuń
  15. Mój pasternak został wczoraj zjedzony, ale po świętach zamierzam takie ciasto wypróbować, bo prezentuję się przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakie piękne... podoba mi się ten dodatek ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiamy pasternaka gotowanego na parze :D Jest wtedy właśnie taki słodziutki :) Ciasto z jego udziałem musi być bajeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ciekawy pomysł :) Założę się, że ciacho było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam ciasta z wykorzystaniem warzyw. Muszę podjąć wyzwanie 😍👌😘

    OdpowiedzUsuń
  20. http://rozkoszny.pl/13 kwietnia 2017 22:26

    Na pewno wypróbuję. Marchewkowe uwielbiam, to pasterniakowe na pewno też. Szczególnie, że jest to moje ulubione warzywo korzeniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Szczerze mówiąc, nawet nie miałam pojęcia co to jest pasternak. Idę o zakład, że nie poznałabym go na sklepowej półce. Marchewkowe ciasto polubiłam niedawno, więc to na pewno też by mi przypadło do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo fajne zdjęcia a ciasto wygląda absolutnie przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka