wtorek, 27 czerwca 2017

Dżem truskawkowy słodzony erytrytolem i stewią (bez cukru)

Na wstępie zaznaczam, że dżem nie zawiera cukru białego, ani nawet brązowego. Do posłodzenia wykorzystałam erytrol (erytrytol), który jest pochodzenia naturalnego, ma zerowy indeks glikemiczny, w związku z czym może być stosowany przez cukrzyków. Pełni też funkcję antyoksydacyjną - chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Według mnie, w porównaniu z rafinowanym cukrem wypada dużo lepiej. W przepisie występuje też ekstrakt ze stewii, czyli wyciąg ze słodkiej, zielonej rośliny, którą można wyhodować w domu ;)
Postanowiłam trochę przyspieszyć z truskawkowymi przepisami, bo niedługo sezon się skończy, więc mniej osób będzie korzystać z tych pomysłów ;)
A wy wyposażyliście już swoje spiżarnie o nowe zapasy, czy dopiero planujecie? :)

Dżem truskawkowy słodzony erytrytolem i stewią (bez cukru)


2 kg truskawek
30 g pektyny
250 ml świeżego soku jabłkowego
300 g erytrytolu
0,5 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze
1-2 łyżki soku z cytryny

Truskawki umieścić w garnku (jeśli są większe, można przekroić), zalać sokiem jabłkowym i zagotować. Pektynę wymieszać dokładnie z 100 g erytrytolu i ekstraktem ze stewii, wsypać do gotujących się truskawek i dokładnie wymieszać, gotować przez około 5-10 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wsypać resztę erytrytolu i gotować jeszcze przez chwilę. Pod koniec wlać sok z cytryny, wymieszać i wyłączyć palnik. Przelać dżem do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

24 komentarze :

  1. Jestem niereformowalną kobieciną :) Cukru nie używam, a słodko jem, tyle tylko, że nie potrafię przekonać się do słodzideł, które brzmią mi nieswojsko :) Stewi używam, w wersji prosto z doniczki, ewentualnie prosto z doniczki wysuszonej...a jak mam kupić w sklepie, w wersji w plastiku, to od razu sztywność nadgarstkow mi sie włącza :) Czy da sie to jakoś wyleczyc :))

    Mąż ma mi dzisiaj nawieść truskawek, mam nadzieje że będą słodkie same sobie :)
    A to będą pierwsze i mam nadzieję jeszcze nie ostatnie w tym sezonie :)

    Wiesz, że wszystkie smakołyki, ktore u ciebie oglądam mam ochote zjeść nawet z komputerem ;/ masz najbardziej ślinkociekłe zdjęcia w sieci :) Uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za przemiły komentarz, który dodaje skrzydeł :) U mnie jest ten problem, że większość domowników lubi słodkie (u mnie wystarczy lekka słodycz, często właśnie naturalna z owoców), więc staram się to jakoś wypośrodkować i szukam zamienników cukru ;)
      Co do truskawek to przepyszną odmianą jest truskawka malinowa, ale niestety w sprzedaży się jeszcze z nią nie spotkałam i będzie o nią trudno, bo jest mało znana i do tego dość delikatna, więc słabo zniosłaby transport. W zeszłym roku zrobiłam dżem z tego, co urosło w ogródku i wyszedł niesamowity :) Niestety w tym roku już wystarczającej ilości jednorazowo nie zebrałam :(

      Usuń
  2. Rodzice kupili ze wsi 6 kg truskawek i już pomrozili :P Chyba jednak nie będę robić do słoików, ale nie powiedziałam jeszcze nie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Truskawki i wszystko co z nimi związane uwielbiam. Dżem zrobię obowiązkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dżemów z truskawek nie robię, ale taka mieszanina brzmi dla mnie zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. No i taki dżemik mogę zajadać! A nie pełen cukru i nie wiadomo jakich sztucznych dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dżem bez cukru? Widać da się. Ciekawe, czy smakuje tak samo słodko?

    OdpowiedzUsuń
  7. Hmm uwielbiam dżemy, jednak te ze sklepu są mega przesłodzone. Spróbuję zrobić swój z Twojego przepisu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Liczymy na to, że jak wrócimy do domu po obronach to jeszcze uda nam się zrobić trochę dżemów truskawkowych :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem zbyt leniwa, żeby smażyć takie tradycyjne dżemy przez kilka dni, ale takie ekspresowe... Może się skuszę, żeby zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bez cukru czyli dla mnie :) Uwielbiam truskawki <3 Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też już powoli szykuję przetwory :) Chętnie spróbuję Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglada niesamowicie pysznie, dziekuje za przepis tylko teraz musze znalezc tutaj skladniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie lepsze składowo odpowiedniki różnych dań. Ten dżem musi być pyszny i wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. W tym roku nie robiłam, chociaż używam tradycyjnie cukru.

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ciekawa alternatywa dla kalorycznych dżemów słodzonych cukrem. Osobiście uwielbiam stewie i dodaję ją zawsze zamiast cukru do chociażby truskawkowych koktajli- po dodaniu jeszcze chudego jogurtu mam super fit ulubioną przekąskę niemal bez kalorii. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam najbardziej ze wszystkich owoców :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. mmm, wygląda przepysznie, super że jest bez cukru z chęcią wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  18. O matko, ten dżem wygląda tak smakowicie! Kocham wszystko co jest związane z truskawkami, a w dodatku ten nie ma cukru, tylko zamiennik, muszę wypróbować! Bajka!

    OdpowiedzUsuń
  19. A po co w ogóle ten erytrol i stewia? Dojrzałe truskawki są wystarczająco słodkie same w sobie.
    Jeszcze jako konserwant może? Nie wiem, czy erytrol można porównać do konserwujących właściwości cukru?
    Truskawkowego dżemu w ogóle w tym roku nie robiłam, dżemy u nas zwykle nie schodzą, nie ma komu ich jeść. Wygląda smakowicie, ślinka cieknie, ale ten erytrol wg mnie niepotrzebny do smaku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nie w domu dżem musi być słodki i te, które próbowałam robić kiedyś bez dodatku jakiegokolwiek cukru nikomu nie smakowały. Dodatek erytrolu i stewii zapobiega też powstawaniu grudek z pektyny (lepiej się rozpuszcza). Dużo eksperymentowałam z przetworami i dopiero po kilku próbach (mniej lub bardziej udanych) mogę polecić taką kompozycję ;)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka