poniedziałek, 12 czerwca 2017

Kokosowe ciasto bezglutenowe z bananem, budyniem i lekką pianką

Dzisiejszy przepis pojawił się w najnowszym magazynie Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety, a nawet spodobał się na tyle, że został umieszczony na jego okładce, co mnie miło zaskoczyło i bardzo dziewczynom tworzącym ten projekt dziękuję :)
Sezon na najpyszniejsze owoce lata już się rozpoczął, ale zanim zawita klimat truskawkowy, jagodowy i malinowy, chciałabym pokazać kilka przepisów, które nazbierały mi się w tym czasie, kiedy tutaj nie publikowałam. Mam nadzieję, że was zainspiruję bezcukrowymi słodkościami, które się tutaj pojawią i upieczecie coś pysznego, ale jednocześnie zdrowego i fit ;)

Zapraszam też do polubienia strony na facebooku, która dopiero niedawno powstała :)


Kokosowe ciasto bezglutenowe z bananem, budyniem i lekką pianką



Ciasto:
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/4 szklanki mąki jaglanej

1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
3 jajka
2 nieduże dojrzałe banany
3 łyżki cukru kokosowego
1/4 łyżeczki ekstaktu ze stewii w pudrze
2 łyżki miodu
3 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego

Rozgnieść banany widelcem, jajka ubić z solą, ksylitolem i miodem na gładką, puszystą masę. Dodać olej, banany, ekstrakt i nadal miksować. W osobnej misce połączyć mąkę z wiórkami, proszkiem do pieczenia, stewią i budyniem. Dodać do ciasta, zmiksować. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 35-40 minut w 180 stopniach.

Pianka:
100 ml mleka proteinowego bananowego
1,5 łyżeczki żelatyny 
2-3 łyżki mleka
200 g gęstego jogurtu
1 łyżka cukru kokosowego
1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze

Mleko proteinowe ubić z cukrem kokosowym i stewią, dodać jogurt. Żelatynę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Wlać ubite mleko (kilka łyżek) do rozpuszczonej żelatyny, połączyć z resztą ubitego mleka, miksując na wysokich obrotach przez kilka minut (objętościowo powinien wyjść około 1 litr pianki). Wylać na upieczone i przestudzone ciasto, schłodzić w lodówce. 


35 komentarzy :

  1. Bardzo interesujące ciasto. Podoba mi się ta pianka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś zdecydowanie w moich klimatach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. slinka mi poleciała na jak tylko przeczytałam tytuł. Banany i budyń - musi smakować obłędnie. Przepis zapisany w zakładce bo z pewnością warty wypróbowania.
    Natalia

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie :) Mi nigdy te bezglutenowe ciasta nie wychodzą, może tym razem sie uda? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pianka to nie mój gust żywieniowy, ale skład ciasta bardzo mi się podoba. No i całość wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Żelatyna not for me, ale pomysł ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super kreatywny przepis, podoba mi się! Nie wpadłam na to, żeby wykorzystać mleko proteinowe do ciasta :D A jogurt łączymy z ubitym mlekiem przed dodaniem żelatyny? Bo nie ma tego w tekście napisane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak, przed dodaniem żelatyny. Dzięki, że zauważyłaś, muszę poprawić :)

      Usuń
  8. Lubię kokosy i banany :) ciasto jest więc idealne dla mnie !

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentuje się apetycznie! A do tego genialny skład - coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie, szczególnie z tymi bratkami na górze!

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne połączenie kokosa i banana. No i zdjęcia bardzo zachęcające do wypróbowania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ta ukrojona kostka wygląda tak perfekcyjnie i wykwintnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zupełnie nie rozumiem mody na tzw. bezgluten, skoro w cieście są tak niezdrowe składniki jak żelatyna, jajka, śmietana, mleko... Zamiast żelatyny proponuję użyć agar, śmietanę polecam ryżową lub sojową, mleko tylko bananowe (bądź inne roślinne), a zamiast jajek siemię lniane. Wtedy będzie i zdrowo i smacznie (i bez szkody dla zwierzaków). Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda smakowicie, super połączenie smaków i ta pianka na górze. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  15. Musze przepis podrzucić koleżance, ona piecze bez glutenu:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie jestem fanka slodkosci, ale to ciasto wyglada na prawde bardzo apetycznie, chetnie bym sprobowala :)

    OdpowiedzUsuń
  17. O kurczę, na zdjęciach wygląda genialnie! Muszę koniecznie spróbować bo umieram z ciekawości jak to smakuje. Aż się głodna zrobiłam. :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam takie pyszne i bezbolesne usuwanie cukru z diety. Czy ja dobrze przeczytalam, co to jest cukier kokosowy? Pozdrawiam cieplutko. Beata

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto prezentuje się obłędnie do tego cudne zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie przepadam za ciastkami, tylko wyjątki mnie ruszają, ale pomysł z bezbolesnym usuwaniem cukru z diety popieram jak najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda tak kusząco i jest przy okazji zdrowe! Szacun za pomysłowośc :)

    OdpowiedzUsuń
  22. To zdecydowanie propozycja dla mnie, fanki wszystkiego co kokosowe.

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam patrzeć na Twoje wypieki, ale czuję, że jeszcze bardziej lubiłabym je jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Z tymi kwiatkami pysznie i pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Zapowiada się smakowici! A do tego Twoje piękne zdjęcia. Nic tylko podziwiać i aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  26. wygląda pięknie, do tego świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  27. Jak pięknie wygląda. Zjadła bym takie ciacho. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda przepysznie *_* Zjadłabym takie ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka