niedziela, 23 lipca 2017

Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem (bez cukru)

W tym roku dość późno zabrałam się za rabarbar, ale to chyba przez chęć nacieszenia się truskawkami i innymi owocami, które szybciej znikają. Trochę więcej łodyg rabarbaru wyrosło na działce, więc mogłam spróbować go w wersji 100% eko ;) Kolorów w kuchni nigdy dość, a takie pochodzące z natury lubię najbardziej, więc wykorzystałam w tym przepisie sproszkowany młody jęczmień. Polecam wypróbować, bo kolor wychodzi żywy i można go uzyskać łatwiej niż przy użyciu szpinaku. Jeśli macie dostęp do rabarbaru w kolorze malinowym - będzie bardziej kontrastowo i barwniej :)

Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem


200 g mąki orkiszowej razowej
30 g mąki kokosowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta kardamonu
3 jajka
1/2 szklanki ksylitolu
1/4 szklanki erytrolu
80 ml oleju rzepakowego
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego
400 g rabarbaru

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, jęczmieniem i kardamonem. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę (kilka minut do zwiększenia objętości), powoli dodawać olej. Na wolnych obrotach miksera dodawać na przemian suche składniki i jogurt, ciągle miksując. Na koniec dodać skórkę z cytryny i ekstrakt. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posypać pokrojonym rabarbarem. Piec około 60 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. 

17 komentarzy :

  1. My też zapomniałyśmy zupełnie o rabarbarze :D A takie ciacho to faktycznie by się zjadło mimo, że z młodym jęczmieniem, którego nie lubimy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam rabarbaru, przypomniałaś mi o nim ;) Pysznie wygląda Twój wypiek ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ślicznie :) Ja w tym roku też za bardzo z rabarbaru nie skorzystałam, ale mam nadzieję, że jeszcze nic straconego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda to zielone cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rabarbar uwielbiam, a szczególnie w cieście. Nie ma cukru więc z chęcią spróbuję 🤗

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetyczne! i ma takie ładne kolorki :-). Szkoda, że już nie mam rabarbaru, bo chętnie bym upiekła ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie wygląda! Nie wpadłabym na takie ciasto z wykorzystaniem rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto prezentuje sie fantastycznie! Jak dla mnie ciasta z rabarbarem to swego rodzaju klasyka, mogę je jeść przez okrągły rok 😀

    OdpowiedzUsuń
  9. Młodego jęczmienia nie lubię ale zawsze mogę zrobić beZ lub ze szpinakiem za to kocham rabarbar i takie zdrowe ciacho z przyjemnością bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubie ciasta z rabarbarem, sama jednak rzadko piekę.

    OdpowiedzUsuń
  11. Za samym rabarbarem nie przepadam, ale za ciastem z rabarbarem już tak :D To musi być pyszne arcydzieło.

    OdpowiedzUsuń
  12. Za rabarbarem nie przepadam Ale Po prostu zamienilabym go na coś innego :) A zielony spód wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudownie wygląda to ciasto, zapisuję przepis i niebawem je wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  14. Cóż za kolorek! W tym roku jeszcze nie jadłam nic z rabarbarem! :O

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne ciasto ❤ ale następnym razem robię bez jęczmienia ;)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka