czwartek, 23 marca 2017

Ciasto bananowe z mąką kokosową i orzeszkami (bezglutenowe, bez cukru)

Takich uniwersalnych owoców, jak banany nie ma chyba zbyt wiele. Można je kupić przez cały rok, nie psują się szybko i do tego wychodzą z nich fajne ciasta ;) 
Ja uwielbiam dodawać banany do swoich śniadaniowych miseczek, ale kiedy nazbiera mi się już trochę takich naprawdę dojrzałych, szukam pomysłu na jakiś ciekawy wypiek. Najczęściej piekę słodkie chlebki z różnymi dodatkami, a tym razem powstało ciasto z chrupiącymi orzeszkami w środku i lekkim cytrynowym aromatem :) Bezglutenowo, fit i z mąką kokosową, z którą bardzo się polubiłam. Posłodzone niewielką ilością ksylitolu, erytrolu i stewii (dojrzałe banany też nadają słodyczy). 

P.S. Mam nadzieję, że zmiana w postaci nowego wyglądu strony głównej przypadła wam do gustu i teraz będziecie odwiedzać bloga chętniej :)

Ciasto bananowe z mąką kokosową i orzeszkami (bezglutenowe, bez cukru)


1/4 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanki mąki gryczanej
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
2 jajka 
2 dojrzałe banany 
1 łyżka ksylitolu
1 łyżka erytrolu
1/2 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze
2 łyżki syropu daktylowego 
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli 
skórka z cytryny (opcjonalnie)
2 łyżki siekanych orzechów arachidowych + garść do posypania wierzchu

Rozgnieść banany widelcem. Jajka ubić z ksylitolem i erytrolem, dodać syrop daktylowy. Następnie dodać oliwę i zmiksować, dodać rozgniecione banany. W osobnej misce połączyć suche składniki wraz z orzechami. Dobrze wymieszać. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia, wylać ciasto. 
Piec około 50-60 minut w 180 stopniach.


wtorek, 21 marca 2017

Chleb żytni razowy z kaszą jaglaną i błonnikiem

Do tej pory, piekąc chleb eksperymentowałam głównie z dodawaniem różnych rodzajów mąki, żeby nie było zbyt nudno i monotonnie. Nie wyobrażam sobie też chleba bez dodatku ziaren i innych zdrowych "chrupaczy" w środku, ale tym razem z powodu nadmiaru ugotowanej kaszy jaglanej dodałam ją do ciasta i chleb wyszedł bardzo ciekawie :) Spotkałam się wcześniej z dodawaniem surowej kaszy jaglanej i możliwe, że też ma to sens, ale taki eksperyment jeszcze przede mną. Do tego przepisu użyłam też błonnika witalnego, który wrócił po przerwie do mojej kuchni i pestek dyni, bo to jeden z ulubionych dodatków chlebowych.

Chleb żytni razowy z kaszą jaglaną i błonnikiem


450 g mąki żytniej razowej
180 g ugotowanej kaszy jaglanej
3 łyżki błonnika witalnego 
2 łyżki pestek dyni
350 g zakwasu żytniego
340 g ciepłej wody
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy

Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę.


piątek, 3 marca 2017

Brownie budyniowe z orzechami i karobem na białkach (bez cukru)

Jeśli czasem macie problem z nadmiarem białek, nie chcecie robić kolejnych ciasteczek bezowych czy kokosanek to spróbujcie tego ciasta ;) To bardzo fajny pomysł na "kuchenny recykling". Nie jest typowym ciastem na białkach, które wychodzi mocno puszyste i trochę suche. Przypomina brownie, chociaż tylko trochę, bo nie jest aż tak wilgotne (i nie zawiera czekolady, tylko karob ;)). Myślę, że to ciasto fajnie skomponowałoby się też z jakimś domowym, lekko kwaśnym dżemem.

Brownie budyniowe z orzechami i karobem na białkach (bez cukru)


6 białek
45 g ksylitolu
45 g erytrolu
0,5 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze
100 g mąki orkiszowej razowej
50 g mąki z amarantusa
duże opakowanie budyniu śmietankowego (64 g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g oleju rzepakowego/oliwy
3 łyżki orzechów arachidowych siekanych
1 łyżka karobu
1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
150 ml mleka

Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo ksylitol, ciągle ubijając. Mąkę orkiszową i amarantusową wymieszać z proszkiem do pieczenia, budyniem, ekstraktem ze stewii, karobem, orzechami. Olej dodać do ubitych białek, a następnie mleko i ekstrakt waniliowy, wymieszać delikatnie. Mąkę połączyć delikatnie z masą. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach. 


Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka