czwartek, 15 grudnia 2016

Prosty żytni chleb na zakwasie z mąką gryczaną i ziarnami

Razowy chleb na zakwasie to pozycja obowiązkowa w mojej kuchni i staram się, żeby go nie brakowało ;) By nie było zbyt monotonnie, ostatnio wróciłam do połączenia mąki żytniej z gryczaną, ale pierwszy raz piekłam chleb rano (rósł przez noc). Oczywiście w środku są też ziarna słonecznika i dyni, bo coś musi chrupać :D

Prosty żytni chleb na zakwasie z mąką gryczaną i ziarnami


350 g aktywnego zakwasu
300 g mąki żytniej razowej
150 g mąki gryczanej
0,5 łyżki soli
2-3 łyżki pestek dyni
3 łyżki nasion słonecznika
1 łyżka oliwy
300 g ciepłej wody

Zakwas umieścić w misie, zalać ciepłą wodą, dodać sól i olej, wymieszać. Mąkę z ziarnami odmierzyć w osobnej misce i wymieszać. Połączyć z rozcieńczonym zakwasem, wyrabiając około 5 minut. Foremkę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć pestki dyni. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po kilku godzinach wstawić wyrośnięty chleb do zimnego piekarnika, ustawić 200 stopni, włączyć i piec około godzinę.


12 komentarzy :

  1. Wspaniały, domowy chleb jest najlepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dwa razy piekłam sama chleb. Za pierwszym razem wyszedł mi twardy i zbity (chyba za mało wody dałam), a drugi już urósł, ale jakiś taki klejący mocno był (powinnam go piec dłużej, ale na mniejszej temperaturze). W każdym razie, uwielbiam zapach domowego chleba, jego smak, zwłaszcza z pestkami dyni i słonecznikiem - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki chlebek to solo można jeść nawet bez krojenia xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pięknie się upiekł! Cudny chlebuś:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To chyba jest chleb idealny - domowy, zdrowy i pysznie wyglądający :) Do hummusu czy awokado idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzien dobry,jaki wymiar foremki do tej ilości ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry! Ja piekę w takiej 12 x 30 cm.

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka