piątek, 23 czerwca 2017

Dżem truskawkowy z wanilią słodzony ksylitolem (bez cukru)

W środę pokazywałam na insta stories moje tegoroczne przetwarzanie truskawek i postanowiłam podzielić się przepisem na blogu, bo obie wersje (tak, będzie jeszcze jedna bezcukrowa ;)) pozytywnie przeszły testy słodyczy i dostały rekomendację :D
Przetwory z dodatkiem popularnych mieszanek (fixów) według mnie są bez sensu, bo podobne można kupić w sklepie przez cały rok. Dlatego właśnie od kilku lat moją bazą do dżemów jest czysta pektyna, a słodzę wszystkim innym oprócz cukru ;) Raz wypróbowałam też dodanie soku jabłkowego i od tej pory większość przepisów go zawiera. Do tych truskawek dorzuciłam ziarenka z wanilii i aromat ładnie wkomponował się w całość.
Nawiasem mówiąc, ostatnio oglądałam w sklepie "cukier żelujący ze stewią" (słodkie i mniej kalorii...) i na pierwszym miejscu w składzie znalazłam... Cukier ;) Glikozydy stewiolowe były na przedostatnim miejscu, tuż za konserwantem. Bardzo zdrowo, bardzo dietetycznie.
Wracając do przepisu - u mnie wersja z ksylitolem, słodka i pyszna esencja lata, w sam raz do kanapek, gofrów i ciast :)

Dżem truskawkowy z wanilią słodzony ksylitolem (bez cukru)
7 słoiczków


1 kg truskawek (waga po odszypułkowaniu)
15 g pektyny
250 ml soku jabłkowego świeżego
1 laska wanilii
250 g ksylitolu
1 łyżka soku z cytryny

Truskawki umieścić w garnku (jeśli są większe, można przekroić), zalać sokiem jabłkowym i zagotować. Pektynę wymieszać dokładnie z 100 g ksylitolu, wsypać do gotujących się truskawek i dokładnie wymieszać. Dodać ziarenka wanilii, gotować przez około 5-10 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wsypać resztę ksylitolu i gotować jeszcze przez chwilę. Pod koniec wlać sok z cytryny, wymieszać i wyłączyć palnik. Przelać dżem do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.


37 komentarzy :

  1. Mmm... kanapka z takim dżemem musi smakować obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Truskawki i wanilia to jest to! Dżemik niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja się właśnie zastanawiam nad jakimś truskawkowym chutneyem np z pieprzem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa receptura :)
    Ja z truskawek dżemów nie robię, wolę je zamrozić, a dżemy robię tylko z tych owoców, które nie wymagają żadnych dodatków ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, podoba mi się, że jest wegański! Za dżemami jednak osobiście nie przepadam, za słodkie dla mnie :D Ale truskawki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie za dużo zdjęć, tekst zwięzły i na temat. Na pewno spróbuję tego. Recepturę już zapisałem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo się cieszę :)

      Usuń
  7. W tym roku jeszcze nie zabrałam się za weki, ale czekają na mnie ogromne ilości pustych słoiczków ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Truskawki kocham miloscia bezgraniczna, a od jakiegos czasu do wypiekow uzywam tylko ksylitolu, wiec przepis dla mnie idealny. Nie wpadlam natomiast na dodawanie soku jablkowego, swietny pomysl! Taki przepis zachowuje lato w sloiku na zimowe dni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajnie byłoby wyjaśnić co to są pektyna i ksylitol :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pektyna to naturalny zagęstnik dodawany do dżemów. Dzięki niej mają taką żelową konsystencję. Najczęściej uzyskiwana z jabłek, występuje naturalnie w owocach :) Ksylitol - cukier brzozowy, zdrowy zamiennik cukru białego.

      Usuń
  10. Uwielbiam przetwory z truskawek. Wanilii jeszcze nie dodawałem. Dzięki za inspirację. Spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Truskawki z sokiem jabłkowym Hm... Brzmi pysznie. Takie domowe przetwory są najlepsze. Ja też nie używam żądnych dodatków typu żelfix. Tak jak piszesz, mogę kupić je w sklepie przez cały rok.
    Pozdrawiam :)
    http://wharmonii.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Tam gdzie kot i zdrowe żywienie, tam i ja! Dżem wygląda pysznie, a ja nie mogę cukru. Muszę zmienić nawyki żywieniowe, więc poszukuję inspiracji - zostaję! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis bardzo mi się przyda, bo właśnie przymierzam się do podobnego dżemu, ale truskawkowo-rabarbarowego. Zamiast cukru użyję ksylitolu, a w przyszłości spróbuję zrobić wersję z daktylami.

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę kupić pektynę i spróbować zrobić taki dżemik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kup więcej, przyda się do innych owoców ;)

      Usuń
  15. Odpowiedzi
    1. Zamawiałam na Allegro. Można kupić zbiorcze opakowanie albo takie na jednorazowe zrobienie dżemu z 2 kg :)

      Usuń
  16. "cukier żelujący ze stewią" to my się pytamy po co ta stewia tam? :D Zupełnie bez sensu ;)
    Twoje dżemiki jadłybyśmy z chęcią codziennie na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi bardzo, dzięki! :) Może kiedyś się uda jakieś śniadanie zorganizować :D Na pewno trafiłyście na ten wynalazek w sklepie, bo chyba od zeszłego roku jest w sprzedaży, cudo! :D

      Usuń
  17. A jakby tak zrobic bez pektyny? To chyba wyjdzie bardziej jak mus?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, nie będzie żelowej konsystencji. Pektyna nie jest niczym złym, otrzymuje się ją z owoców, bo w nich występuje naturalnie.

      Usuń
  18. Droga Pani ksylitol wcale nie jest takim dobrym zamiennikiem naturalnego cukru, nie wprowadzajmy ludzi w błąd!Ksylitol jest syntetycznie (chemicznie) wytwarzanym słodzikiem i chociaż nie jest dla ludzi toksyczny to go nie trawimy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Panie, ksylitol pozyskiwany jest naturalnie z kory brzozy. Bardzo proszę poczytać o korzyściach związanych z zamianą białego cukru właśnie na cukier brzozowy. Mam na myśli oczywiście oryginalny, fiński, brzozowy.

      Usuń
  19. A czy mozna uzyc erytrytolu zamiast ksylitolu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale trzeba dodać go więcej. Niedługo na blogu pojawi się przepis z jego wykorzystaniem.

      Usuń
  20. Czy pektyny kupię w sklepie stacjonarnym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe, że w sklepach eko, ze zdrową żywnością :)

      Usuń
  21. mm pyszności! Jadlam ostatnio taki świeży dżem <3

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepis akurat na czasie :) Właśnie zamierzam zrobić właśnie taki dżem, tylko pektynę muszę zakupić :)

    OdpowiedzUsuń
  23. A ten sok z jabłek? To musi być sok wyciskany z jabłek? Niestety nie mam wyciskarka ani sokowirówki.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być taki kupiony, świeżo wyciskany. W sklepach jest przechowywany w lodówce w szklanych butelkach :)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka