niedziela, 25 czerwca 2017

Orkiszowe ciasto razowe z truskawkami (bez cukru)

Sezon truskawkowy w pełni, więc trzeba z tego korzystać i piec przede wszystkim sezonowe ciasta :)
Dzisiejsza propozycja to proste ciasto ucierane z dodatkiem jogurtu, bardzo puszyste i lekkie mimo wykorzystania mąki pełnoziarnistej z orkiszu. Często jogurtowe wypieki bywają problematyczne i zamiast idealnego, wyrośniętego ciasta wychodzi zakalec, ale tutaj tego problemu nie zauważyłam (dlatego, że jogurt nie stanowi głównego składnika). Przed pieczeniem podzieliłam ciasto na dwie części i do jednej dodałam łyżkę karobu, co sprawiło, że jest łaciate ;)

Orkiszowe ciasto razowe z truskawkami (bez cukru)


2/3 szklanki ksylitolu
3 jajka
250 g mąki orkiszowej razowej
1 łyżka budyniu z wanilią (proszku)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka karobu
80 ml oliwy/oleju rzepakowego
100 ml jogurtu
wiórki kokosowe do posypania
truskawki

Truskawki umyć i odszypułkować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę (kilka minut do zwiększenia objętości), powoli dodawać oliwę lub olej. Na wolnych obrotach miksera dodawać na przemian mąkę i jogurt, ciągle miksując. Ciasto podzielić na dwie części - jedną wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, a do drugiej dosypać łyżkę karobu i dokładnie wymieszać. Przełożyć drugą część na jasne ciasto (najlepiej tworząc plamki), wyrównać. Posypać wiórkami kokosowymi, nałożyć owoce i posypać jeszcze niewielką ilością wiórków. Piec około 45-50 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. 
 

27 komentarzy :

  1. Faktycznie, nie wygląda na zakalcowate :) Z truskawkami musi być super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja teraz mam fazę na truskawki, a więc chętnie bym to ciacho pożarła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piecz, póki truskawki są dostępne :D

      Usuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie, uwielbiam ciasta z truskawkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste składniki i proste wykonanie, wygląd świetny, zapewne smaki podobne - chyba się skuszę i wypróbuje u siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A miałem robić proste drożdżowe bez ugniatania. Zabieram się do tego od miesiąca. I teraz znów się odwlecze, bo trza w końcu spróbować czegoś orkiszowego. Jakieś sugestie, co można ew. zamiast truskawek? Czasami owoce bywają ciężkowymienne smakowo, więc podpytuję na wypadek, gdyby chrustawki uciekły ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z rabarbarem też jest świetne, a niedługo pojawią się pewnie jagody ;) Poziomki, maliny też polecam :) Truskawki oczywiście niezastąpione :)

      Usuń
    2. Dzięki! To stawiam na jagody :) Jeśli nie polegnę przed piekarnikiem - dam znać :)

      Usuń
  6. Lubię wypieki z orkiszowej mąki, dam się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapisuję przepis i po powrocie z wakacji zrobię to ciacho. Lubię takie przepisy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać, jak wyszło :)

      Usuń
  8. Wygląda pysznie! Na pewno wypróbuję Twój przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę spróbować, wygląda na to, że jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie jestem jakaś wielką fanką truskawek, wolę czereśnie. :) Ale ciastem bym nie pogardziła. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. chyba muszę się znów zaopatrzyć w tonę truskawek :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię wypieki na mące orkiszowej :) a do tego jeszcze truskawki i jestem w niebie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Są truskawki- nie ma cukru, ja to kupuję. Na pewno spróbuję, dzięki 🤗

    OdpowiedzUsuń
  14. jak pysznie wygląda :) idealne do zdrowej popołudniowej kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zapisuje sobie przepis! Szukałam ostatnio jakis deser z truskawkami bo teraz ich masa :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Idealne dla mnie! Zdecydowanie muszę wypróbować jak smakuje ^_^

    OdpowiedzUsuń
  17. Proste, łatwe i zdrowe, a do tego z truskawkami. Czy można chcieć więcej?? :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka